Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 4 Mac 2013

TALAM KELADI

Assalamualaikum semua
dgn kalimah bismillahirrohman nirohhim..kk noly mulakn bicara..kali ni kk noly try msk kuih talam keladi.. ada sebiji keladi..lebihn utk menu mnggu lps.. tinjau2 mr google n ada le 1or 2 resepi yg brkenan..tapi ada le  kk noly ejas sikit2..ruper x berapa cmtik je kn talam kk noly ni..tapi yg penting rsnya mmg sdp...lebih mkn, kk noly masukkn dlm fridge..mkn sejuk2 lagi sdp rupanyer...Jom kita tgk je resepinya



                                                                                                                                      
Bhn2 Lapisan Bawah

1 cawan tepung beras
2 sdm tepung ubi
2 sdm tepung gandum
1/2 cawan gula (kemanisan ikut suka)
1/2 sdt garam
3 cwn santan cair
1 cawan keladi yg dipotong dadu n siap direbus(kukus)

Cara2
-panaskn periuk kukusan
-campurkn semua bhn2 kecuali keladi..
-tapiskn dlm periuk n masak hngga naik wap..(sedikit pekat..sekejap je)
-masukkn keladi..kacau lgi
-tuangkn adunn dlm loyang n kukus selama 30 minit


Bhn2 Lapisan Atas

1 cawan tepung gandum
1 sdm tepung ubi
1 sdm tepung beras
2 biji telur
1/2 cawan gula kemanisan ikut suka)
3 cawan santan pekat
sedikit pewarna ungu

Cara2

-campurkan semua bhn di atas
-tapiskn dlm periuk n msk hngga naik wap
-tuangkn pd lapisan bawah talam tadi n kukus selama 30 minit..

***bila kuih betul2 sejuk, boleh le dipotong n disajikn...

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA



2 ulasan:

  1. Suka talam keladi, nampak pun sedap. Ya ke lebih sedap makan sejuk?, boleh cuba nanti..

    BalasPadam
  2. aha betul Zanita (kasihilmar) msuk dlm fridge lgi sdp tau.. try le.. ^__^

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...