Jumaat, 26 April 2013

KEK SPAN


Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..
hari ni kk noly menerai resepi yg dah duk lama kt buku resepi lm kk noly..meh le kita mmbaking kek..rs kek ni lebih kurang sama dgn kek gula hangus/kek sarang semut..tapi rupa je lain...jom kita tgk resepinya..



BAHAN2

3 biji telur
4 sdb mentega
1 cwn gula kastor (klau x suka manis, boleh kurangkn)
2 1/2 cwn tepung gandum
1 sdt bikarbonat soda
½  sdt baking powder
1 sdt esen vanilla
1 cwn gula + ½ cwn air – buat gula hangus n sjukkan
½ cwn susu cair
1 cwn susu pekat




CARA2
     -Panaskan periuk kukusan
          -Tepung,bikarbonat soda dan baking powder diayak bersama
         -Pukul telur hingga kembang-mixer
          -Gula + mentega – pukul hingga kembang dan putih
          -Tuangkn telur yg dipukul ke dalam bekas mentega dan gula td..kacau rata
          -Msukkan esen vanilla, susu cair, susu pekat- kacau
          -Masukkan tepung sedikit2 shingga habis-gaul rata
          -Tuangkan gula hangus td-kacau rata
          -Tuang adunan dalam Loyang yang ciap digris dengn minyak dan dialas dengan kertas minyak
          -Kukus selama 1 ½ jam hingga kek masak..



SELAMT MENCUBA N MMSK
MMSK DNGN PNUH KSIH SYG BT YG TRSYG N TRCINTA
      

DAAAAAAAA….............

KURMA AYAM

Assalamualaikum n slmt sejahtera semua pengunjung blog kk noly.. tq krna sudi brtandang ke sini.. ada kelapangn sila kembali ke sini lagi..tq.. N3 kali ni mmg paling mudah ..kurma ayam mudah.. sapa yg tgh diet boleh try menu ni..kk noly x guna santan tapi kk noly gantikn ngan susu cair.. sdp try le... jom kita tgk dulu resepinya





Bhn2

1 ekor ayam..potong ikut suka
4 sdb rempah kurma..klau nk pekat boleh tambah lagi
1 keping asam keping
rempah 4 sekawan (bnga lawang,bunga cengkih,buah pelaga, kayu manis)
2 biji kentang
1 biji bawang besar.. belah 4
1/2 cawan susu cair
air secukupnya
garam secukup rasa
2 cm gula melaka
serbuk perasa..jika suka




bhn2 blend

1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup (nk bgi cntik kaler kurma tu x letak pun x pe)



Cara2

-pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n tumis bhn2 blend..hngga terbit mnyak
-perlahankn api n masukkn rmpah kurma..kacau n masukkn sedikit air..tunggu hngga terbit mnyak
-masukkn ayam, kentang n gula melaka..kacau seketika..masukkn air secukupnya
-tambah garam n serbuk perasa jika suka..renehkn ats api sederhana hngga ayam 1/2 msk
-masukkn susu cair(santan)
-akhirnya masukkn belahan bawang besar tadi n asam keping
-biarkn kuah memekat mngikut citarasa sndiri..tunggu hngga ayam n kentang msk.. seimbangkn rs ..
siappp

kk noly taburkn kacang peas (kacang hijau ) ms mnghidang sajian ni..mmg ngam..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.................

Khamis, 25 April 2013

SOTONG GORENG RANGUP

assalamualaikum n slm sejahtera.. ats request anak no 3 yg mmg peminat setia sotong..maka trhasil le menu n N3 kali ni.. sotong goreng rangup.. x sempat yg lainnya nk mncuba.. aiiii tinggal 3 4 ketul je dlm pinggan..emmmm sdp le tu..mkn le syg ank ibu oiiii..nnti ibu msk yg lain,,, jom kita tgk resepinya...


Bahan2

1/2 kg sotong-potong ikut suka
4 sdb tpung jagung*
2 sdb tepung sagu*
3 sdb tepung serba guna*
1 bji telur
sedikit srbuk lada hitam
secubit garam



Cara2

-gaul bhan yang brtanda *
- gaulkan sotong dengn serbuk lada hitam dan secubit garam-perap dalam 15 minit
-pukul telur menggunakn garfu n tuang dalam sotong td..gaul rata
-toskan sotong sebentar
-lumurkan sotong atas campuran tepung td
-goreng dengn mggunakn minyak yang pnas..sebentr shaja...angkat bila sudah kekuningn..
sdp dimkn panas2 terasa kerangupannya..di makan n dicicah dgn sos kegemaran.. ikut suka


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA......................

Rabu, 24 April 2013

ASAM PEDAS KEPALA IKAN JENAHAK

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. buat sekian kali.. asam pedas lagi..
N3 yg mnjadi feberet kk noly..maklum le, kk noly berasal dr Johor..jdi menu ni mmg wajib ada dlm sajian kk noly.. buat kuah dia pekat sikit..emmm mmg x toleh kiri kanan.. meletup2 rasanya..jom kita tgk resepinya..



Bhan2

2 ketul kepala ikan jenahak
3 bji terung-potong ikut suka
air asam jawa secukupnya
garam
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis





Bhan2 blend

1 mangkuk lada kering-rndam air pnas...kepedasn ikut suka
1 bji bawang besar
5 bji bawng merah
6 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacn




Cara2
-pijarkan minyak
-tumis bahan blend hingga wangi dan trbit minyak
-masukkan air asam, garam dan srbuk perasa-biarkan mendidih
-perlahankn api..msukkan terung dan kepala ikan
-biarkan hingga mendidih sekali lg..seimbangkan rasa..
-Siap...



SELAMAT MENCUBA DAN MEMASK
MMSK DENGN PNUH KSIH SYG BT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA.............

Selasa, 23 April 2013

KEK COKLAT MOIST KUKUS

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. ats request anakanda2 kk noly..jadi dgn senang hati  kena penuhi le jg.. mmg feberet ank2 kk noly.. x kisah le..jnji kek yg berasaskn coklat, pasti laku ..x smpai 1 jam habis licin.. ada yg bersuara..ibu knpa buat sikit sgt.. emmm 1 adunn le syg..cukup le dulu.. x sempat nk bermalam pun kek tu.. sebenarnya kek ni lebih sdp n lebih moist bila semalamn disimpan.. lgi lm lgi sdp n lmbab..okey le..jom kita tgk resepi n pic dulu.. JOMMM




Bhn A

1 cawan gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/segar/perisa coklat
3/4 cawan mnyak jagung
2 sdb mentega
1 sdt esen vanila
1 sdt coklat emulco
 *semua bhn di masukkn dlm periuk n panaskn ats api hngga gula hancur.lps tu rehatkn sebentar




Bhn B

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt bikarbonat soda
*semua bhn diatas diayak brsama


Bhn C
3 biji telur..pukul...hngga kembang..mixer




Cara2

-campurkn bhn A n bhn B..kacau rata
-masukkn bhn C sedikit2 n gaul rata,,mnggunakn whisk
-tuang adunna dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak
-tutup loyang ngan aluminium foil..supaya kek tdk dimasuki titisan air kukusan
-kukus selama 1 jam or hngga kek msk
-setelah kek msk, taburkn coklat rice ats kek or boleh jg curahkn coklat masakn yg siap dimask melalui proses double boil n baru le ditabur dgn coklat rice
-pastikan sebelum mngadun bhn kek..panaskn periuk kukusan trlebih dahulu..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.............



Isnin, 22 April 2013

MEE GORENG KAMPUNG

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya N3 yg paling mudah, cepat n sdp dimakan.. mee goreng style ni dimask biasanya utk disajikn sebagai menu sampingan Nasi Ambeng..mee ni tidak mnggunakn  seafood or lainnya, sbb nasi ambeng mmg mewah dgn lauk pauknya..jdi mee dimsk paling simple..mee goreng boleh jg dimakan berasingan dgn nasi ambeng n disajikn bersama2 ngan sambal kicap..mmg terangkat n hot le.. jom kita tgk resepinya..



Bhn2

1 kg mee kuning
tauge secukupnya..(kk noly suka bnyk sikit)
1 ikat daun kucai
kicap manis secukupnya
1/2 sdt serbuk lada sulah (secukupnya)
garam (jika perlu)




Bhn2 Blend

1/2 mangkuk kecil ikan bilis (agk2 ye)
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
mnyak utk menumis





Cara2

-pijarkn mnyak..tumis bhn2 blend..hngga gareng n kekuningn.. masukkn mee,,kacau
-tuangkn kicap n lada sulah..kacau rata
-bila mee agk msk.. masukkn daut kucai...kacau seketika n seterusnya masukkn tauge..kacau sekejap je.. biar tauge rangup sikit.. siap

sdp dihidangkn brsama2 ngan nasi ambeng.. or dimkn begitu sajaa + sambal kicap



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA................

Ahad, 21 April 2013

AYAM BEREMPAH

Assalamualaikum n slm sejahtera utk semua pengunjung blog kk noly.. N3 ayam le lagi kn.. ank2 kk noly klau xde ayam. semacam je muka masing2..kelat, suram je kn..jdi menu berasaskn ayam mmg wajib ada ats meja makan.. x mau buang masa, jom kita tinjau resepinya...



Bhn2

1 ekor ayam
1 sdb rempah kari
2 sdb madu
3 sdb sos tomato
3 sdb sos cili
2 biji kentang..belah 4
2 biji tomato..belah 4
50 ml susu cair/segar
garam secukup rasa





Bhn2 Blend

6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup/serbuk pun boleh
2 cm halia
3 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih





Cara2

-ayam diperap dgn 1/2 bhn blend + sedikit madu + sedikit garam..selama 1/2 jam - 1 jam
-pijarkn mnyak n tumis 1/2 lagi bhn blend.hngga kekuningn..tambah sebuk kari n sedikit air..kacau lagi hngga terbit mnyak
-msukkn ayam yg diperap tadi n kentang....renehkn ats api hngga ayam n kentang 1/2 masak..tambah sedikit air jika perlu
-masukkn sos cili, sos tomato, susu cair tadi..hngga kuah memekat n  naik mnyak
-tambah, tomato, madu n garam secukup rasa..kacau lagi..

siap...



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA..............

Selasa, 16 April 2013

BAULU VANILA PINK

Assalamualaikum n slam sejahtera.. alhamdulillah N3 kali ni mmg puas hati mnjadi .. resepi baulu ni, kk noly x letak b.powder tapi kk noly gantikn ngan ovellet.. memandai kk noly ni kn.. tapi x sia2 resepi yg kk noly alter ni mnjadi dgn jayanya.. gerenti pasti puas hati sapa2 yg nk menerainya sila lah ye....msti trsenyum lebar punya.. sbb baulu ni dh x mcm baulu biasa dh hampir sama ngan kek span tau...fuhhh teksturnya lebih lembut, gebus gebass.. Jom kita tgk resepinya..




Bhn2

1 mangkuk telur (guna mangkuk kecil utk 4 biji telur A)
1 mangkuk gula pasir or 150 gm  (lps sukat kk noly kisar halus) klau x suka manis boleh kurangkn ikut citarasa sndiri
1 mangkuk tepung superfine / gandum or100 gm 
1 sdt ovellet
1 sdt perisa vanila
sedikit pewarna pink n kuning
2 sdb mnyak masak
(klau guna sukatn mangkuk, guna mangkuk yg sama saiz)



 Cara2

-ayak tepung
-pukul telur, gula n ovellet.. hngga kembang n putih..15 minit
-masukkn vanila...pukul lagi
-masukkn sedikit2 tepung n gaul rata
-akhirnya tuangkn mnyak.. gaul lgi
-tuangkn pewarna pink n kuning,,gaul sikit2 je supaya jadi lorekan kaler ( jgn gaul rata tau)
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c - 160'c selama 45 -50 minit or hngga baulu masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu
-nk letak kaler lain pun okey..ikut citarasa sndiri

***boleh gunakn perisa kegemaran lain.. stawbery letak kaler merah. pandan letak kaler hijau, oren letak kaler kuning, rose letak kaler merah, perisa pisang letak kaler kuning, perisa durian letak kaler kuning.. yg ni kk noly buat perisa vanila...



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA............



AYAM KICAP BERLADA

Assalamualaikum n slm sejahtera semua.. N3 yg mmg mnjadi pujaan ankanda2 kk noly.. nm ayam kicap berlada, tapi x pedas pun sbb kk noly ada ank kecik..yg bungsu nk masuk 3 tahun..jdi kena ejas2 le pedas tu..sapa2 yg suka pedas , boleh le tambah cili api tu..nk bnyk mn pun boleh.. bgi rasa ayam tu betul2 berlada n hottt...okey jom kita tinjau resepinya..



Bhn2

1/2 ekor ayam
1/2 cawan kicap manis
4 sdb sos cili
1 sdb sos tomato
2 sdb sos tiram
2 batang serai.. ketuk
1 biji bawang besar..hiris bulat
sedikit air
mnyk utk menumis
garam secukup rasa

Bhn2 Tumbuk

2 cm halia
1 cm kunyit hidup
5 bjiji cili api..kepedasan ikut suka
3 ulas bawang putih
4 biji bawang merah







Cara2

-pijarkn sedikit mnyak..tumis bhn2 tumbuk n masukkn serai..hngga kekuningan
-masukkn ayam n kacau2.biarkn ayam berubah warna,,masukkn sedikit air jika perlu..tunggu hngga ayam 1/2 masak
-masukkn kicap, sos cili,sos tomato,sos tiram n garam
-renehkn ats api sederhana..hngga kuah memekat..masukkn hirisan bawang besar..kacau lgi n seimbangkn ras

Isnin, 15 April 2013

SOTONG BERLADA


Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. N3 yg mnjadi feberet ankanda2 kk noly..dah ramai2 anak tu kn ada jg anakanda kk noly yg alahn ngan seafood ni.. jdinya yg alahan tu duk jauh2 lah ye.. mkn menu lain ats meja tu...yng lainnya boleh le jamu selera dgn  menu sotong ni..fuhh semangat tgk anakanda2 kk noy yg minat sotong ni.. x toleh kiri kanan dah tu...mkn le syg..Jom kita tgk resepi n picnya..


Bhn2

1/2 kg sotong.. siang le ikut citarasa sndiri
1 biji tomato potong ikut suka
1 btg serai (ketuk)
1 biji lada hijau
1/2 btg karet..potong ikut suka
3 sdb sos cili
3 sdb sos tiram
garam secukup rasa


Bhn Tumbuk

3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
5 biji cili api (kepedasan ikut suka)



Cara2

-pijarkn sedikit mnyak.. masukkn serai n bhn tumbuk.. hngga kekuningn
-masukkn sos cili, sos tiram n garam
masukk sotong n karet.. kacau sebentar..kemudian masukkn lada hijau n tomato.. kacau lagi.. bila sotong msk..tutup api..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA...........

KEK SPAN SUTERA

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. alhamdulullah kali ni mnjadi lagi kek span yg kk noly alter.. mnjadi betul n superb lembut..nk mkn pun melentuk liuk je keknya....sbb tu kk noly bagi nm Kek Span Sutera..sbb lembut bak sutera..kek ni agk lm jg ms kk noly mmbakingnya lebih kurang 1 jam...maybe penggunaan tepung yg sedikit mnjadikn kek ni trlebih lembut.... bak kata ank sepupu  kk noly, mmg langkah kanan le dia, sbb ms dia brtandang ke rumah, mmg kek pun sedang elok dh mask..apa lagi kita jamu selera lah ye....kelembutan kek yg LUAR BIASA katanya.. hehe... maklum le dijamu masih lagi panas2..fuhhh..mmg best katanya.. Jom kita tgk resepi n picnya


Bhn2 (loyang kecil)

4 biji telur A
140 gm gula kastor..klau x suka manis boleh kurangkn ikut citarasa sndiri
100 gm tepung superfine / gandum 
1 sdt ovellet
1/2 sdt baking powder
1 sdt perisa vanila
sedikit pewarna hijau n kuning
3 sdb mnyak masak


Cara2

-ayak tepung
-pukul telur, gula n ovellet.. hngga kembang n putih..speed paling tinggi ..15 minit
-masukkn vanila...pukul lagi
-masukkn tepung ..pukul lagi 2 minit
-akhirnya tuangkn mnyak.. pukul lagi 2 minit
-tuangkn pewarna kuning hijau,,gaul sikit2 je supaya jadi lorekan kaler ( jgn gaul rata tau)
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c selama 45 min - 1 jam or hngga kek masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu
-nk letak kaler lain pun okey..ikut citarasa sndiri
-setelah kek msk..terus keluarkn dr oven... n sisipkn pisau ditepi2 loyang n terus telangkupkan kek ats redai


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA...........................

Jumaat, 12 April 2013

BAULU PERISA PISANG

Assalamaualaikum n slm sejahtera semua.. N3 yg mmg dh lama kk noly igt.. dr zmn kecik2 lagi.. ni le resepi baulu dr kakak kk noly.. selalu kk noly tolong kakak baking kek ni.. dulu kecik2 guna api sabut je.. fuhh sdp tau..klau ada kenduri kendara.. mmg baulu ni le disajikn mudah n sdp..dgn perisa yg pelbagai.. resepi ni kk noly tambah b.powder sikit..memandai je kn kk noly..derhaka pd resepi asal.. klau dulu2 x letak pun.. tetap sdp n gebus.,, jom kita tgk bhn2nya





Bhn2

1 mangkuk telur.. (kk noly guna mangkuk utk 4 biji telur dh penuh 1 mangkuk)
1 mangkuk gula pasir (kk noly kisar halus)
1 mangkuk tepung superfine or gandum *
1 sdt baking powder *
1 sdt perisa pisang
sedikit pewarna kuning
2 sdb mnyak masak





Cara2

-ayak bhn2 bertanda *
-pukul telur n gula.. hngga kembang n putih..15 minit
-masukkn perisa pisang n pewarna kuning..pukul lagi
-masukkn sedikit2 tepung yg siap diayak dgn b,powder.. gaul rata
-akhirnya tuangkn mnyak.. gaul lgi
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c - 160'c selama 45 -50 minit or hngga baulu masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu

***boleh gunakn perisa kegemaran lain.. stawbery letak kaler merah. pandan letak kaler hijau, oren letak kaler kuning, rose letak kaler merah, durian letak kaler kuning, jg perisa vanila ..perisa vanila boleh je nk letak kaler apa pun ikut suka..





SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA