Isnin, 15 April 2013

KEK SPAN SUTERA

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. alhamdulullah kali ni mnjadi lagi kek span yg kk noly alter.. mnjadi betul n superb lembut..nk mkn pun melentuk liuk je keknya....sbb tu kk noly bagi nm Kek Span Sutera..sbb lembut bak sutera..kek ni agk lm jg ms kk noly mmbakingnya lebih kurang 1 jam...maybe penggunaan tepung yg sedikit mnjadikn kek ni trlebih lembut.... bak kata ank sepupu  kk noly, mmg langkah kanan le dia, sbb ms dia brtandang ke rumah, mmg kek pun sedang elok dh mask..apa lagi kita jamu selera lah ye....kelembutan kek yg LUAR BIASA katanya.. hehe... maklum le dijamu masih lagi panas2..fuhhh..mmg best katanya.. Jom kita tgk resepi n picnya


Bhn2 (loyang kecil)

4 biji telur A
140 gm gula kastor..klau x suka manis boleh kurangkn ikut citarasa sndiri
100 gm tepung superfine / gandum 
1 sdt ovellet
1/2 sdt baking powder
1 sdt perisa vanila
sedikit pewarna hijau n kuning
3 sdb mnyak masak


Cara2

-ayak tepung
-pukul telur, gula n ovellet.. hngga kembang n putih..speed paling tinggi ..15 minit
-masukkn vanila...pukul lagi
-masukkn tepung ..pukul lagi 2 minit
-akhirnya tuangkn mnyak.. pukul lagi 2 minit
-tuangkn pewarna kuning hijau,,gaul sikit2 je supaya jadi lorekan kaler ( jgn gaul rata tau)
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c selama 45 min - 1 jam or hngga kek masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu
-nk letak kaler lain pun okey..ikut citarasa sndiri
-setelah kek msk..terus keluarkn dr oven... n sisipkn pisau ditepi2 loyang n terus telangkupkan kek ats redai


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA...........................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan