Bhn2
1 mangkuk telur (guna mangkuk kecil utk 4 biji telur A)
1 mangkuk gula pasir or 150 gm (lps sukat kk noly kisar halus) klau x suka manis boleh kurangkn ikut citarasa sndiri
1 mangkuk tepung superfine / gandum or100 gm
1 sdt ovellet
1 sdt perisa vanila
sedikit pewarna pink n kuning
2 sdb mnyak masak
(klau guna sukatn mangkuk, guna mangkuk yg sama saiz)
Cara2
-ayak tepung
-pukul telur, gula n ovellet.. hngga kembang n putih..15 minit
-masukkn vanila...pukul lagi
-masukkn sedikit2 tepung n gaul rata
-akhirnya tuangkn mnyak.. gaul lgi
-tuangkn pewarna pink n kuning,,gaul sikit2 je supaya jadi lorekan kaler ( jgn gaul rata tau)
-tuang adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n disapu dgn mnyak
-bakar adunan dgn suhu 150'c - 160'c selama 45 -50 minit or hngga baulu masak..
-oven perlu dipanaskn trlebih dulu
-nk letak kaler lain pun okey..ikut citarasa sndiri
***boleh gunakn perisa kegemaran lain.. stawbery letak kaler merah. pandan letak kaler hijau, oren letak kaler kuning, rose letak kaler merah, perisa pisang letak kaler kuning, perisa durian letak kaler kuning.. yg ni kk noly buat perisa vanila...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAA............
Tiada ulasan:
Catat Ulasan