Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 21 November 2015

TAPAI PULUT


Assalamualaikum n slm sejahtera
menu simple n mudah..klau di Pantai Barat Semenanjung tapai biasanya dibungkus mnggunakn daun pisang, di Pantai Timur lebih sedap menggunakn daun getah..nk mudah n cpt boleh je gnkn bekas kecil..biasanya di Pantai Timur, menu ni wajib ada dlm musim perayaan..mula2 mnjadi menantu ore kelate, kk noly x pantai sgt nk mkn tapai pulut ni..tapi skrng dh jadi menu kegemaran..lebih2 lagi setelah disimpan dlm peti sejukkk..


Bahan2

1 kg beras pulut
ragi..kk noly gn 1 ketul..hancur dan ayak 
daun pisang/daun getah/bekas kecil

Cara2
-basuh beras pulut hngga bersih dan rendam selama 2-3 jam
-panaskn kukusan dan kukus pulut selama 5-10 minit
-angkat dan masukkn pulut tadi ke dalam bekas lain 
-gaul dengan sedikit air..gaul rata
-kemudian kukus sekali lagi selama 5-10 minit
-padamkn api dan keluarkn pulut tadi dan biarkn pulut betul2 sejuk..lebih mudah letak dlm dulang
-setelah pulut sejuk ratakn ragi ke seluruh pulut (ms ni le kk noly ayak ragi ke seluruh pulut..kemudian gaul rata..
-kemudian boleh bungkus/letak dlm bekas kecil..
-setelah selesai..letak bekas2 tadi dlm bekas yg trtutup n simpan selama 2 hari..utk proses penapaian..
-setelah proses penapaian brjaya.. boleh le simpan dlm peti sejuk 
-kk noly suka mkn setelah disimpan dlm peti sejuk..nyamaan..

***utk memastikn tapai pulut manis..di samping pulut betul2 sejuk..faktor kebersihan sgt2 penting ms penyediaannya..pastikn bekas dan alat yg digunakn dilap kering.. percubaan pertama dan seterusnya.. tapai yg kk noly buat mmg betul2 manis..alhamdulillah..




SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...