Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 11 Januari 2015

LAKSAM

Assalamualaikum n slm sejahtera..laksam la plk...kak noly org Johor, tapi brkahwin n menetap di Kelantan..kena pandai le msk menu2 kelate..ni antara menu feberet kk  noly jg...laksam dr air tangan org Johor..jom kita terus ke resepinya..


Bhn2 Laksam
2 cawan tepung beras
3 sdb tepung gandum
1 sdb minyak masak
4 cawan air suam..secukupnya
secubit garam ..secukup rasa

Cara2
-bancuh bhn2 laksam tadi..jgn trlalu cair n trlalu pekat agak2..ketepikn
-didihkn kukusan..ambil tudung periuk, bekas yg leper or loyang dan sapu minyak dikelilingnya..n letak dlam periuk kukusan
-tuangkn adunan laksam tadi hngga setengah tudung periuk..tutup tudung periuk kukusan n kukus laksam 5-10 minit..hngga laksam masak.
-ambil garpu n gulung laksam terus dari tudung periuk tadi
-dgn mnggunakn tudung periuk yg sama..sapu minyak n ulang proses yg sama dr awal hngga adunan habis
-bila menghidang..guntingkn laksam dlm pinggan,letak ulam2an n tuang kuah..akhirnya letak sambal lada

Bhn Kuah Laksa
1/2 kg ikan selayang(sardin) / kembung..rebus ambil isinya n kisar halus
6 cawan santan pekat (dr 2 biji kelapa)
air secukupnya
2 keping asam keping(gelugur)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
1 sdb kerisik..utk penyedap, xde pun ok je

Bhn Blend/kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdt lada hitam
1 cm halia

Cara2
*campurkn ikan yg siap dikisar, bhn2 blend, santan n asam keping dlm periuk
*panaskn ats api sederhana
*tambah garam,gula ..sntsa kacau...
*tambah air secukupnya..kepekatan kuah ikut citarasa sndiri..
*tunggu hngga kuah mndidih..padamkn api..sntsa kacau

Sambal Lada
cili api..(klau xnak pedas boleh campur lada merah besar)
cuka/limau kasturi
garam n gula secukup rs
***blend bhn2 di atas

Ulam2n
timun..hiris memanjang
kacang panjang..potong kecil2
tauge
bnga kantan..racik halus
daun kesum..mayang halus
kobis..mayang halus

utk tip..
***utk kuah thn lebih lm..didihkn santan trlebih dulu..kemudian baru le masukkn bhn2 lainnya..n biarkn kuah mndidih sekali lagi...
***supaya kuah x pecah santan,,hendak le sntsa dikacau kuah tu walaupun api sudah dipadamkn.. selang 5 minit, kacau lagi..begitu le brulang2 hngga kuah mula mnyejuk..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA.............

2 ulasan:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...