Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 26 November 2012

ROJAK MEE JOHOR








Resepi..

1/2 kg mee kuning (dicelur)
100g tauge(dicelur)
4 keping tempe(digoreng)
3 keping tauhu(digoreng)
4 keping kermus udang..dipotong..
1 btg timun (dihiris panjang)
sengkuang(dihiris panjang)
4 biji telur(direbus)
1 biji kentang..(belah 6 n goreng)
(resepi kermus udang ada sy sertakn ngn fotonya sekali rujuk foto album)

kuah kacang

300g kacang tanah(goreng dgn minyak n dikisar, jgn trlalu halus)
10 keping biskut marry(kisar)
3 sudu cili boh(klau nk pedas boleh tambahkn)
sedikit asam jawa (1/2 sudu kecil asam jawa extra)
gula n garam(secukup rs)..
kuah ni agk manis sedikit..ikut selera sndiri
masukkan semua bhn di atas dlm periuk bersama air yg seukupnya..biarkan mendidih..kepekatan mengikut citarasa sndiri..

kuah kicap

1/2 cawan cili boh(panaskn dgn sedikit air)
1/2 cawan kicap pekat manis
sedikit air asam jawa
2 ulas bawang putih
gula(secukup rs)
garam (secukup rasa)
**klau nk pedas boleh tambah cli api 10 biji (blend dgn cili boh)

cara menyediakn

potong tempe, tauhu, kermus udang..letak di pinggan
tambah di atasnya dgn mee n tauge yg siap dicelur
bubuh timun n sengkuang, telur. kentang n curah kuah kacang n kuah kicap...taraaaaa..siap...

SELAMAT MENCUBA


MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***boleh gantikan biskut marry dgn keledek(rebus n lenyek lembut)

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...