Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 28 November 2012

KASTAD KEK COKLAT









RESEPI

kek

1 1/2 tepung gandum
1 sdk baking powder
1/2 cawan gula pasir
4 biji telur (A)
1 sdb ovellette
1/2 cwn susu berperisa coklat
1 sdk esen vanilla
2 sdb serbuk koko
1/4 cwn minyak jagung/sayuran

cara2

-masukkn semua bhn dlm mangkuk kecuali minyak..
-pukul dgn kelajuan maksimum..speed yg paling tinggi lebih kurang 15 minit,,hngga adunn betul2 kembang n berkrim
-last sekali masukkn minyak.. n gaul dgn kaup balik..hngga sebati
-masukkn dlm loyang yg siap digris ngan mnyak
bakar 160'c - 170'c selama 30 minit..(ikut kesesuaian oven masing2
-setelah msk..sejukkan

kastad





bhn2

15 gm agar2 strips(tali)
1 1/2 cawan susu berperisa coklat
2 cawan air
1/2 cwn gula(kemanisan ikut citarasa sndiri)
2 sdb serbuk koko
3/4 cawan tepung jagung
secubit garam

cara2

masak agar + air..hngga hancur
-masukkn gula....kacau hngga gula hancur
-masukkn semua bhn2 di ats n kacau dgn mnggunakn whisk..hngga agar2 tdi pekat n likat sedikit...

cara penyediaan kastad

-setelah kek sejuk, potong kek n masukkan kek lapisan pertama dlm loyang..
-masukkn kastad pd lapisan 1 kek tadi..tnggu seketika..teruskn lapiskn kek utk lapisan ke2.. n tuang kesemua kastard pada kek tadi..
-biarkn sejuk n masukkn dlm peti sejuk...
-bila kastard sejuk,,boleh le dihidangkan...

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***boleh gantikn susu brperisa coklat dgn susu cair or susu segar,,ikut suka(susu berperisa coklat lebih sdp)
***cara lapisn kastad ikut kreativiti msg2...boleh jg susun kek yg dipotong2 n tuang kastad kesemuanya...menarik jg jadinya nnti..

***jgn risau klau kastard tu trpekat or trcair..klau trpekat, layerkn je kastad atas kek, lapis demi lapis..klau trcair, tuangkn je kastad ats loyang pd lapisn 1 kek n kemudian lapisn ke 2 kek...bila kastad mmbeku..ia akn mnjadi n kelihatn sama je...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...