Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 14 September 2014

SUP IKAN KERISI

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
menu feberet kk noly.. ikan kerisi antara ikan kesukaan kk noly.. dagingnya yg putih n lemak.. dpt plk ikan tu bersaiz agk besar.emm mmg manis sgt2.. menu ni kena gandingkn dgn sambal kicap baru ngam... menu2 sup mmg kena ada sambal kicap.. gandingan dr negeri kk noly Johor..suami kk noly org Kelantan, jadi klau digandingkn ngan budu pun jln laju je..jom kita terus ke resepinya yg simple mimple ni..



Bhn2
3 ekor ikan kerisi(sedrhana besar).. potong 2
2 biji kentang.. belah 4
50 gm suhun.rendam dlm air
rempah 4 sekawan.. bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 sdb rempah kurma (bancuh dgn air)
serbuk lada putih secukupnya
1 bungkus sup bunjut
1 sdb sos tiram
garam secukup rasa
air secukupnya
minyak utk menumis

Bhn Blend
2 cm halia
3 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Bhn lain
3 biji bawang merah.. } hiris nipis n goreng
2 ulas bawang putih    }
daun sup..




Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn bhn2 blend n rempah 4 sekawan.. hngga bhn2 tadi kekuningn
-tuangkn air secukupnya.. masukkn kentang, sup bunjut, garam, sos tiram, bancuhn serbuk kurma n serbuk lada putih.. biarkn kentang empuk
-perlahankn api n masukkn ikan n suhun
-di kuali lain, goreng hirisan bawang merah n bawang putih..hngga kekuningn n masukkn dlm kuah sup tadi
-masukkn jg hirisan daun sup n seimbangkn rs

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA...................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...