Jumaat, 30 Januari 2015

AYAM TUMIS TOMATO

Assalamualaikum n slm sejahtera...
menu ayam simple n walahaiiii sdp sgt2..mkn ni xyah lauk lauk lain..tambah ulam2n mmg ngamm ..jom kita terus ke resepinya..


Bhn2
1 ekor ayam
serbuk kunyit
garam secukupnya
***gaul bhn2 di atas n goreng 3/4 msk

Bhn2 Blend Kasar 1
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
5 batang lada besar merah/hijau..kepedasan ikut suka
6 biji cili api..kepedasan ikut suka

Bhn2 Blend kasar 2
4 biji tomato segar

Bhn2 Lain
2 biji tomato..potong dadu
garam secukup rasa
gula secukup rasa
sedikit air
minyak utk menumis..

Cara2
-pijarkn minyak..lebihn goreng ayam tadi..tumis bhn2 blend kasar 1..hngga terbit minyak n naik bau..
-masukn bhn2 blend 2..tambah garam n gula..biarkn seketika
-masukkn tomato yg dipotong dadu tadi..kacau hngga tomato agk layu...
-masukkn sedikit air ..biarkn seketika
-akhirnya masukkn ayam goreng tadi..reneh ats api sederhana/kecil..hngga kuah terbit mnyak n memekat mngikut citarasa sndiri
-seimbangkn rasa..sesedap rasa..siappp
***pastikn bhn2 yg diblend tadi, diblend kasar2..baru la umpppp..terasa kesedapnnya.. ^____^V

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA.......................

Isnin, 26 Januari 2015

NASI GORENG NENAS

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
menu yg kk noly share dr rakan fb kk noly..Autumn Fied..mmg sdp nasi goreng nenas..dn lps ni akn dimasak lagi n lagi...tq dik autumn..jom kita share resepinya..



Bhn2 A
nasi secukupnya
chicken stok/tumix/sos tiram..ikut suka
cili kering blender(kk noly gn serbuk cili + serbuk kunyit sikit)
garam secukup rasa

Bhn Hiris
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Bhn2 Blend
 nenas..ikut nk bnyk mn

Bhn Sayur
sawi(x letak ms ni)
karet
kobis
nenas potong ikut suka

Cara2
-Gaulkn bhn2 A...kemudian gaulkn plk dgn nenas yg diblend tadi..gaul rata
-pijarkn sedikit mnyak..tumis bhn2 hiris tadi..hngga naik bau
-kemudian masukkn nasi yg siap digaul dgn bhn2 tadi
-kemudian masukkn sayur2n n hirisan nenas yg dipotong tadi
seimbangkn rasa..
siap..
fuhhh mmg menyegarkn..sdp sgt nasi goreng nenas ni..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA..................

Ahad, 25 Januari 2015

KARIPAP RANGUP

Assalamualaikum n slm sejahtera..
kuih feberet family kk noly.. karipap.. pelbagai cara n resepi karipap ni.. ni resepi karipap campuran 3 tepung..resepi asal kk noly share dr rakan fb kk noly.. Anida Senyum Sokmno.. tq ats resepinya mmg sdp n rangup sgt.. smga yg empunya resepi asal mndapt keberkatn dunia akhirat aamiin..jom kita terus ke resepinya..


Bhn2 A
1/2 kg tepung gandum
50 gram tepung beras (3 sdb)
50 gm tepung ubi(3 sdb)
serbuk lada putih/sulah..
1 sdt gula(x letak pun ok..ms ni kk noly x letak pun)

Bhn2 B
2 sdb marjerin..dicairkn
1/4 cawan minyak masak

Bhn2 C
garam secukup rasa
air suam secukupnya
***bancuh garam dlm air suam biar larut

Cara2
-campurkn semua bhn2 A..gaul sebati
-kemudian tuangkn bhn2 B.. gaul biar rata
-kemudian tuangkn sedikit demi sedikit bhn C..hngga mnjadi doh lembut n kenyal n tdk melekat di tangan
-perap doh selama 1/2 dlm bekas bertutup rapat
-ambil doh n boleh canaikn utk diisi inti kegemaran sendiri..
-goreng karipap dgn api sederhana utk kulit yg cntik..

Inti Ayam
1/2 ekor isi ayam..cincang halus
1/2 biji bawang besar..racik halus
3 biji kentang ..potong dadu kecil
3 sdb serbuk kari daging..boleh tambah/kurangkn
garam secukup rasa
sedikit gula/serbuk tumix/pati ayam/maggi secukup rasa (ikut suka)
minyak utk menumis
air secukupnya

Bhn2 Blend
6 biji bawang merah
3 ulas bawang putih

Cara2
-pijarkn minyak..tumis racikan bawang besar..hngga layu..masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau
-masukkn rempah kari..kacau sebentar, tmbah sedikit air..tumis hngga terbit minyak
-masukkn kentang n ayam..gaul rata..kemudian tambah air secukupnya..
-tambah garam n sedikit gula..biarkn hngga ayam n kentang empuk..
-setelah kuah memekat..seimbangkn rasa..tutup api n biarkn inti sejuk
-baru la memulakn proses mengisi inti karipap..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA..................

Isnin, 19 Januari 2015

AYAM GORENG SIMPLE

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya
Ayam goreng senonim ngan ank2 kita kn..mcm2 style boleh kita variasikn cara menggoreng ayam
..kena pelbagaikn utk kelainan rasa..jom terus ke resepinya


Bhn2
1/2 ekor ayam..potong ikut suka
1 sdb serbuk kunyit..secukupnya
3 sdb tepung jagung
2 sdb tepung ubi kayu
minyak utk menggoreng

Bhn2 Tumbuk
1 cm halia
2 ulas bawang putih
garam secukup rasa

Cara2
-gaulkn ayam+bhn tumbuk n serbuk kunyit..biar rata
-kemudian masukkn tepung2 n gaul sebati..letak sedikit air utk meratakn..
-panaskn minyak terlebih dulu..dan goreng ayam dgn mnyak yg mencukupi dn api sederhana..balik2kn hngga kekuningan or hngga aym masak

siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA....................

Ahad, 18 Januari 2015

GULAI AYAM CIK SITI WAN KEMBANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua..
menu ayam yg mmg marbeles.. jom terus ke resepinya...


Bhn2
1 ekor ayam..potong kecil
2 cawan santan pekat
2 cwan santan cair
2 ketul keledek..saiz sederhana..potong ikut suka
3 sdb serbuk kari..kari daging
2 sdb serbuk kurma..
1 sdb serbuk cili
rempah 4 sekawan..buah pelaga,bnga cengkih,bnga lawang,kayu manis
1 cm gula melaka
air asam jawa secukupnya
air secukupnya
garam secukup rasa
minyak utk menumis

Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia..(ditumbuk pun ok)

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih

Cara2
-serbuk kari,serbuk kurma n serbuk cili+air..sediakn pes trlebih dulu
-pijarkn minyak..masuk hirisan bawang putih..kemudian masukkn hirisan bawang merah,bwg besar,halia n rempah 4 sekawan..hngga bawang kekuningn
-kemudian masukkn pes rempah2 tadi, biarkn rempah tadi masak n terbit mnyak..masukkn gula melaka..
-setelah rempah masak ..masukkn ayam..gaul rata n tambah santan cair n tuangkn bhn2 blend n keledek.. biarkn mendidih
-setelah ayam hampir masak, boleh le tuangkn santan pekat,asam jawa n garam..
-reneh ats api sederhana..hngga ayam masak n keledek empuk..kepekatn kuah ikut selera sendiri ye..
-seimbangkn rasa..
siap
***bawang2 yg diblend mmg tidak ditumis..ikut style gulai kelate..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.....................

Jumaat, 16 Januari 2015

PACERI/PAJERI NENAS

Assalamualaikum n slm sejahtera para pengunjung CRN yg disayangi...
menu yg kk noly nk kongsi hari ni, merupakn antara menu feberet ank2 kk noly...paceri/pajeri nenas..disajikn brsama2 ayam goreng/ikan goreng..mmg ngamm la..jom kita terus ke resepi mudah ni....^_____^V


Bhn2
1 biji nenas..potong kecil
2 biji lada besar merah..buang biji..hiris memanjang
1 sdb kerisik
3 sdb serbuk kari (kk noly gn serbuk kari daging Adabi)
1 cawan santan /1/2 cawan susu cair..
3 cm gula melaka..kemanisan ikut suka
1 sdt serbuk kunyit
air secukupnya
minyak utk menumis
garam secukup rasa

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
5 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
3 sdb udang kering

Cara2
-pijarkn minyak..tumis bhn2 blend..hngga kekuningn n naik bau
-pelahankn api,,masukkn serbuk kari n serbuk kunyit..kacau n tuangkn sedikit air...biarkn terbit minyak
-masukkn gula melaka..kacau hngga rempah masak..
-kemudian masukkn nenas..kacau n tuangkn air secukupnya..
-setelah nenas hampir masak..tuangkn santan/susu cair..masukkn jg hirisan lada merah besar tadi..
-akhirnya masukkn garam n kerisek..kacau n biarkn hngga kuah memekat mengikut citarasa sendiri..
-seimbangkn rasa..biar sesedap rasa ye....
-siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAA.......................

Selasa, 13 Januari 2015

AYAM KICAP BERSOS TIRAM

Assalamualaikum n slm sejahtera..
resepi mudah n cpt..dan yg penting sdp....
kk noly mmg x suka bnyk celoteh.. jom kita terus ke resepinya ^____^V


Bhn2
1/2 ekor ayam..potong kecil
1/2 cwn kicap manis
rempah 4 sekawan
2 batang serai..diketuk
1 sdb serbuk kari
2 sdb sos tiram
air secukupnya
sedikit garam..jika perlu
minyak

Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
3 biji bwng merah
3 ulas bawang putih
7 biji cili api..kepedasan ikut suka
2 cm halia
1 cm kunyit hidup

Bhn Blend 2
2 biji tomato masak ranum

Cara2
-pijarkn minyak..tumis bhn2 blend, rempah 4 sekawan dn masukkn serai..hngga kekuningn n naik bau..
-masukkn serbuk kari..gaul rata n tuangkn sedikit air..
- masukkn ayam..gaul rata n tambah air secukupnya ..biarkn hngga ayam agk empuk
-tuangkn kicap manis, sos tiram n tomato yg diblend tadi..
-pelahankn api n reneh ayam hngga kuah memekat mngikut citarasa sendiri.. tambah garam jika perlu..
-seimbangkn rasa..siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA................

Ahad, 11 Januari 2015

LAKSAM

Assalamualaikum n slm sejahtera..laksam la plk...kak noly org Johor, tapi brkahwin n menetap di Kelantan..kena pandai le msk menu2 kelate..ni antara menu feberet kk  noly jg...laksam dr air tangan org Johor..jom kita terus ke resepinya..


Bhn2 Laksam
2 cawan tepung beras
3 sdb tepung gandum
1 sdb minyak masak
4 cawan air suam..secukupnya
secubit garam ..secukup rasa

Cara2
-bancuh bhn2 laksam tadi..jgn trlalu cair n trlalu pekat agak2..ketepikn
-didihkn kukusan..ambil tudung periuk, bekas yg leper or loyang dan sapu minyak dikelilingnya..n letak dlam periuk kukusan
-tuangkn adunan laksam tadi hngga setengah tudung periuk..tutup tudung periuk kukusan n kukus laksam 5-10 minit..hngga laksam masak.
-ambil garpu n gulung laksam terus dari tudung periuk tadi
-dgn mnggunakn tudung periuk yg sama..sapu minyak n ulang proses yg sama dr awal hngga adunan habis
-bila menghidang..guntingkn laksam dlm pinggan,letak ulam2an n tuang kuah..akhirnya letak sambal lada

Bhn Kuah Laksa
1/2 kg ikan selayang(sardin) / kembung..rebus ambil isinya n kisar halus
6 cawan santan pekat (dr 2 biji kelapa)
air secukupnya
2 keping asam keping(gelugur)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
1 sdb kerisik..utk penyedap, xde pun ok je

Bhn Blend/kisar
10 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 sdt lada hitam
1 cm halia

Cara2
*campurkn ikan yg siap dikisar, bhn2 blend, santan n asam keping dlm periuk
*panaskn ats api sederhana
*tambah garam,gula ..sntsa kacau...
*tambah air secukupnya..kepekatan kuah ikut citarasa sndiri..
*tunggu hngga kuah mndidih..padamkn api..sntsa kacau

Sambal Lada
cili api..(klau xnak pedas boleh campur lada merah besar)
cuka/limau kasturi
garam n gula secukup rs
***blend bhn2 di atas

Ulam2n
timun..hiris memanjang
kacang panjang..potong kecil2
tauge
bnga kantan..racik halus
daun kesum..mayang halus
kobis..mayang halus

utk tip..
***utk kuah thn lebih lm..didihkn santan trlebih dulu..kemudian baru le masukkn bhn2 lainnya..n biarkn kuah mndidih sekali lagi...
***supaya kuah x pecah santan,,hendak le sntsa dikacau kuah tu walaupun api sudah dipadamkn.. selang 5 minit, kacau lagi..begitu le brulang2 hngga kuah mula mnyejuk..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA.............

SPAGHETTI NYUMMY

Assalamualaikum n slm sejahtera.. Western Food la plk kali ni ea.. kita sesuaikn dengan selera kita... nk pedas kita bagi sikit kepedasan kn... ok kita tgk resepi mudah n simple je..jommmm ^____^V


Bhn2
1 paket spaghetti
1 botol spaghetti sos..jenama ikut selera sendiri..
1 paket daging kisar Ramlee
3 sdb lada kering kisar..kepedasan ikut suka
1 biji bawang besar holland..cincang halus
3 ulas bawang putih..cincang halus
air secukupnya
gula secukup rasa
garam secukup rasa
minyak zaitun secukupnya
sedikit daun oregano..(x letak pun ok je)
sedikit  tyame..(xde pun xpe)

Bhn2 Sampingan
1 biji lada benggala..potong dadu
1 batang saleri ..potong dadu
1 biji tomato segar..potong dadu

Cara2
-didihkn air + sedikit garam ..rebus spaghetti hngga masak..
-setelah spaghetti msk angkat n rendam sebentar dlm air sejuk biasa..5 minit lebih kurang
-toskn n masukkn dlm bekas..masukkn minyak zaitun secukupnya dlm spaghetti..gaul rata..ketepikn
-pijarkn minyak secukupnya dlm kuali..tumiskn bawang putih n bawang besar hollad hngga kekuningn..
-masukkn lada kering kisar..tumis hngga masak..
-masukkn sos spaghetti..tambah garam n gula secukupnya
-masukkn daging kisar..gaul n tambah air secukupnya..biarkn daging masak..
-setelah daging masak..boleh le masukkn bhn2 sampingn lainya bersama oregano n tyame
seimbangkn rasa..siap

***boleh je nk tambah bhn2 kegemaran lain seperti sosej, meatball,chicken ball dn sebagainya..
***boleh gantikn daging kisar kpd ayam kisar..ikut selera sendiri..
***nk masuk tekak melayu kita..kita bagi sikit lagi pedas..boleh masukkn sedikit cili api..ikut suka la..

selamat menjamu selera

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA.........................




Sabtu, 10 Januari 2015

AYAM GORENG TEPUNG

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung blog CRN..
terima kasih krna sudi ke sini..menu yg simple..ayam goreng lagi n lagi utk feberet ank2 kita semua.. jom kita tgk resepinya


Bhn2
1/2 ekor ayam..potong ikut suka
1 sdb serbuk kunyit..secukupnya
3 sdb tepung jagung
2 sdb tepung sebaguna/tepung goreng ayam
2 sdb tepung ubi kayu
garam secukup rasa
minyak utk menggoreng

Cara2
-gaulkn ayam+garam n serbuk kunyit..biar rata
-kemudian masukkn tepung2 n gaul sebati..letak sedikit air utk meratakn..
-panaskn minyak terlebih dulu..dan goreng ayam dgn mnyak yg mencukupi dn api sederhana..balik2kn hngga kekuningan or hngga aym masak

siap

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA....................

Jumaat, 9 Januari 2015

SOTONG GORENG RANGUP 2

Assalamualaikum n slm sejahtera semua.. pada peminat sotong ..boleh try resepi ni..mmg sdp n marbeles.. jom kita kongsi2 resepi yg sdp ni...


Bahan2
1/2 kg sotong-potong ikut suka
4 sdb tpung jagung*
2 sdb tepung sagu*
3 sdb tepung serba guna*
1 @ 2 biji telur
sedikit srbuk lada hitam/sedikit serbuk lada putih..jika nk gunakn dua2 sekali pun ok..ikut selera..
secubit garam

Cara2
-gaul bhan yang brtanda *
- gaulkan sotong dengn serbuk lada hitam dan secubit garam-perap dalam 15 minit
-pukul telur menggunakn garfu n celupkn sotong dlm telur ..kemudian lumurkan sotong atas campuran tepung td..biar rata n sekata
-goreng sotong dengn mggunakn minyak yang pnas..pastikan goreng sebentr shaja...bila sotong kekuningn..angkat n toskn..
sdp dimkn panas2 terasa kerangupannya..di makan n dicicah dgn sos kegemaran.. ikut suka

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA......................

STIM IKAN GERUT

Assalamualaikum n slm sejahtera..
menu pertama thn 2015..lama kk noly x brsiaran selepas banjir besar melanda bumi tempat kk noly brmastautin kini..bumi Kelantan..menu ni semasa kk noly pulang brcuti ke kg halaman kk noly Muar Johor n singgah di Btg kali umh abg ..seronok msk ramai2 ngan adik badik kk noly semua..jom kk noly share resepinya di sini..


Bhn2
1 ekor ikan gerut...boleh je gn ikan jenahak,gelama saiz besar,siakap dll

Bhn2 Hiris
1 cm halia..hiris memanjang
3 ulas bawang putih..ketuk n hiris
1 biji bawang besar..
2 batang saleri..
lada benggala hijau,merah,kuning..secukupnya

Bhn2 Lain
garam secukupnya
sedikit serbuk lada hitam..secukup rasa
sedikit serbuk lada putih..secukup rasa
jus lemon secukupnya..boleh gn limau kasturi

Cara2
-panaskn kukusan
-cuci ikan sebersih mungkin..kelar2kn sedikit
-dgn menggunakn bekas yg bersesuaian ..letakkn ikan..taburkn garam,serbuk lada hitam n serbuk lada putih..biar rata
-kemudian taburkn bhn2 hirisan tadi..kukus hingga ikan masak
-jus lemon boleh ditambah ms mengukus atau lepas mengukus....ikut selera...
sng,cpt n sdp sekali

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAA.........................