Isnin, 26 Ogos 2013

KEK LOBAK MERAH + PISANG

Assalamualaikum n slm sejahtera para pengunjung blog kk noly.. truja rasanya nk mncuba kek dr resepi rkn fb kk noly..ms trpandang post dr Asmah Hashim yg menerai resepi kek lobak merah dr sorang lagi rkn fb Mai Zura.. jadi misi mmbaking kk noly pun brmula.. terima kasih pd Asmah Hashim krn kreatifnya beliau hngga trhasil kek Lobak Merah + Pisang yg sdp marbelessss..n resepi asal kek lobak merah dr Mai Zura..thanks u olls brdua.. mnta halal ilmunya dr dunia hngga akhirat.. smga yg empunya resepi asal mndpt pahala amal jariah akhirnya nnti..amin..
alhamdulillah..keknya mnjadi, sdpp, moist n lembut sgt2..
Jom kita terus ke resepinya..



Bhn A di blend halus

1 batang karet
8 biji pisang emas (kk noly gn agk2 1 cwn pisang lenyek)
1 cwn mnyak mask (kk noly guna mnyak jagung
1 cwn gula pasir (kk noly gn gula kastor)
4 biji telur

Bhn B diayak bersama

1 1/2 cawan tepung gandum (kk noly gn tepung kek)
1 sdt soda bikarbonat
1 sdt baking powder

Bhn C
1/2 btg karet dimayang halus (kk noly blend kasar n cmpurkn dlm adunn tadi)

 Cara2

-campurkan bhn A n bhn B.. gaul rata
-loyang dialas kertas mnyak n disapu ngan mntega/mnyak
-bakar adunan dgn suhu 180'c (kk noly guna 160'c) ikut kesesuaian oven masing2 selama or hngga kek msk..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.....................

Khamis, 22 Ogos 2013

AYAM HITAM MANIS

Assalamualaikum n slm sejahtera  para pengunjung budiman... menu ayam lagi ye..N3 lps ada kk noly tambah menu daging hitam manis..haaa ni resepi yg sm tapi versi ayam plk... jom kita terus ke resepinya...


 Bhn2

1 ekor ayam..potong ikut suka
7 sdb kicap manis ( boleh tambah n kurangkn ikut citarasa sndiri) kk noly guna kicap kipas udang
3 sdb sos cili
2 sdb cili kering yg siap dikisar..kepedasn ikut suka
1/2 cawan susu cair
2 batang serai..diketuk
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 biji bawang besar..belah 4
garam secukup rasa
serbuk perasa(jika suka)
air secukupnya
mnyak utk menumis


Bhn2 blend
1 biji bawang besar
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 cm lengkuas (klau boleh yg muda)


Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,serai n bhn blend..kacau ..masukkn cili kisar.. goreng lagi hngga terbit mnyak
* masukkn ayam..kacau hngga ayam berubah warna,,masukkn kicap n air secukupnya..
*setelah daging agk empuk masukkn sos cili, garam n serbuk perasa
*masukkn susu cair n belahan bawang besar..setelah kuah menepati kepekatn n citarasa yg dikehendaki..boleh le padamkn api.. nyummy3

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...................

Rabu, 21 Ogos 2013

PUDING KOKTEL

Assalamualaikum n slm sejahtera semua... sehari 2 ni cuaca agk mmbahang.. emmm dpt mkn sesuatu yg mnyegarkn kn best.. apa lagi kk noly pun memuding le.. x nk bnyk bicara, kita terjah resepinya..JOMMMM..



Bhn2

1 paket serbuk agar2 10g
1 tin susu cair 400g
250 gm gula..kemanisan ikut suka
1.5 liter air (5 cawan)
3 sdb tepung kastard (bancuh dgn sedikit air)
1 tin buah2n campurn dlm tin..toskn airnya



Cara2
*air,gula n serbuk agar2 dimsk hngga gula hancur
*masukkn bancuhn tepung kastard..kacau lagi
*tuangkn susu cair n masukkn buah2n cmpuran tadi.. kacau biar kuah agak memekat sedikit..
*masukkn puding dlm acuan kesukaan...
*bila puding mnyejuk.boleh masukkn dlm peti ais n sdp disajikn semasa sejuk..


nyaman sik?..nyamannnnn ^___^V

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...................

Selasa, 20 Ogos 2013

MUFFIN PISANG

MUFFIN PISANG YG LAZATTT...Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya...hari ni ada tetamu dtg ke rumah.. member2 ankanda sulung kk noly..kwn2  sekuliahnya di UIA Kuantan..dtg dr Selangor n sekitar bandar Kota Bharu..sementara cuti sem yg panjang.haa beraya sakan nmpaknya...apa yg dan kk noly msk ialah nasi berlauk utk sarapan pagi n muffin pisang di samping baki biskut2 raya.... diorng sampai lebih kurang dlm pukul 9 pagi..apa lagi dpt le merasa muffin yg kaw2 panas2 keluar dr oven...jom kita tgk bhn2nya..



Bhn2

200 gm majerin
150 gm gula halus..kemanisan ikut suka
3 biji telur
150 gm tepung naik sendiri
60 gm tepung gandum
1 sdb susu pekat manis
1 cawan pisang lenyek.. berangan/embun/lemak manis
1/2 biji oren sunqisk..perah jusnya
1 sdt ovellete
1 sdt esen vanila




Cara2

*ayak bersama kedua2 tepung naik sendiri n t.gandum..
*pisang dilenyek bersama2 dgn jus oren sunqisk
*pukul mentega + gula halus..hngga kembang.. mixer
*masukkn telur satu persatu..pukul lagi hngga kembang
*masukkn susu pekat manis,ovellet n esen vanila.. pukul lagi
*masukkn pisang lenyek.. pukul sikit lagi
*masukkn sedikit demi sedikit campuran tepung tadi hngga mnjadi adunan lembut
*masukkn adunan dlm pappercup n hiaskn dengan kepingan badam..
*bakar dgn suhu 150'c selama 20 minit or hngga muffin masak..mngikut kesesuaian oven masing2


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA.........................

DAGING HITAM MANIS

hitam hitam si tampuk manggis..makin hitam bertambah manis.. assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog kk noly...tq kerana sudi brkunjung ke sini..
hari ni kk noly ada mnjemput pengantin baru dinner di rumah..anak sepupu belah en abe kk noly...antara menu yg sempat kk noly hidangkn ialah daging hitam manis, gulai karikurma ayam, hati pedal ayam goreng kunyit, ayam msk pedas..menu campak2 je,, alhamdulillah..jom kita tgk resepinya


 Bhn2

1/2 kg daging,,hiris nipis
6 sdb kicap manis (agk2 ye ikut kesesuain, boleh tambah n kurangkn) kk noly guna kicap kipas udang
3 sdb sos cili
2 sdb cili kering yg siap dikisar..kepedasn ikut suka
1/2 cawan susu cair
2 batang serai..diketuk
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 biji bawang besar..hiris bulat
garam secukup rasa (jika perlu) kk noly buh secubit je sbb penggunaan kicap dh menepati rasa
serbuk perasa(jika suka)
air secukupnya
mnyak utk menumis


Bhn2 blend
6 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm kunyit hidup
1/2 cm lengkuas (dpt yg muda lagi best)


Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan,serai n bhn blend..kacau ..masukkn cili kisar.. goreng lagi hngga terbit mnyak
*kemudian masukkn daging..kacau hngga daging berubah warna,,masukkn kicap n air secukupnya..
*setelah daging agk empuk masukkn sos cili, garam n serbuk perasa
*masukkn susu cair n hirisan bawang besar..setelah kuah menepati kepekatn n citarasa yg dikehendaki..boleh le padamkn api..sdp hngga mnjilat jari..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA...................

Sabtu, 17 Ogos 2013

KEK COKLAT KUKUS

assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. antara kek yg mnjadi feberet anakanda2 kk noly.. kek coklat moist.. kali ni kk noly menerai resepi dr mr internet jg.. n x ingat dr blog sapa ye sorry sgt2 resepi lama dah kk noly salin di buku resepi usang kk noly..trlupa nk tulis hak milik sapa..apa2 pun kek coklat ni mmg sdp...jom kita terus ke resepinya



Bhn2 A

2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
2 sdt baking powder
1/2 sdt bicarbonat sod

Bhn2 B

3 biji telur
1 cawan gula kastor

Lain2 bhn

1 cawan air suam
3/4 cawan mnyak masak/jagung/sayuran
1/2 cawan susu pekat manis
1 sdt esen vanila


Cara2

*panaskn periuk kukusan
*ayak bersama2 bhn2 A
*pukul telur hngga kembang n masukkn gula..pukul lagi..kembang
*masukkn bhn2 A yg siap diayak sedikit demi sedikit ke dalam air suam.. kacau sebati
*kemudian masukkn esen vanila,susu pekat n mnyak masak..gunakn kaedah kaup balik..gaul rata..jgn trlebih kacau ye
*masukkn adunan ke dalam loyang yg siap di alas dgn kertas mnyak n digris mnyak
*kukus selama 1 jam

***utk topping kek..boleh je hias ikut kreativiti sndiri...curahkn ngan coklat masakn pun boleh n taburkn ngan coklat rice.. nk deko2 yg power2 pun okey sgt2.. kk noly buat simple2 je..nk terus ngap..sian ankanda2 kk noly ..x yah nk tunggu lagi..kita terus jamu selera... ^____^V


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA................

Jumaat, 16 Ogos 2013

MUFFIN COKLAT CIP

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya... mlm tadi kk noly sempat mmbaking muffin n kek coklat kukus utk bekaln ankanda no 4 balik ke asrama penuh selepas bercuti raya tempuh hari ... resepi muffin kk noly menerai dr buku resepi 165 kek n biskut raya... jom kita tgk resepinya



Bhn2 A
240 gm tepung kek
30 gm serbuk koko
120 gm gula kastor
2 sdt baking powder
1/2 sdt garam halus

Bhn B
240 gm coklat cip

Bhn2 C
2 biji telur
300 ml susu segar
50 ml minyak sayurn/jagung
1 sdt esen vanila


Cara2

*ayak bersama bhn2 A..
*masukkn 1/2 coklat cip pd bhn2 A.. gaul rata
*dlm mangkuk brasingn, campurkn semua bhn2 C.. pukul sedikit dgn mnggunakn whisk/gaul rata pun okey
*masukkn bhn2 C sedikit2 dlm bhn2 A tadi..gaul rata, biar mnjadi adunn yg lembut
*sendukkn adunn dlm papercup lebih kurang 3/4 penuh n taburkn sebahagian coklat cip pada adunn tadi
*bakar pd suhu 160'c selama 20 minit or mngikut kesesuaian oven masing2..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA....................


Selasa, 6 Ogos 2013

CORNFLAKES MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya... antara menu faberet anakanda2 kk noly.. kali ni kk noly menerai resepi dr mr internet..x slh dr my resepi.. tapi kk noly tambah ngan ceri2 merah hijau..mnceriakn lagi suasana biskut ni... jom kita tgk resepinya



Bhn2

250 gm buttercup
6 sdb madu
2 sdb gula icing
1 kotak cornflakes (325 gm)
ceri merah hijau
papercup secukupnya



Cara2
*panaskn buttercup..tambah gula icing n madu... biar cair
*masukkn cornflakes dlm mangkuk besar
*masukkn ceri merah hijau dlm mangkuk cornflakes..gaul rata
*tuangkn cmpurn buttercup,madu n gula icing tadi dlm mangkuk cornflakes..gaul rata..
*masukkn conflakes tadi dlm papercup n bakar dgn suhu 160'c selama 5-10 minit...


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAA..........................

Isnin, 5 Ogos 2013

BISKUT ALMOND LONDON

Assalamualaikum n slm sejahtera.. biskut feberet anakanda2 kk noly..setiap thn raya  kira wajib ada ni.. klau dulu kakak kk noly msti sediakn 1 balang utk kk noly n family..maklum le kakak kk noly taukey biskut raya...tiap thn amik tempahn.. disebabkn dh duk jauh ikut suami brmastautin di kg suami kk noly di bumi kelantan, maka kena buat sendiri utk anak2...resepi asal x igt samaada resepi ihsan kakak kk noly or  kt majalah..tapi sorry x igt majalah apa ^____^V..apa2 pun  resepi ni mmg sdp, rangup.. Jom kita terus je ke resepinya..


Bhn2

200 gm mentega
125 gm gula icing
1/2 cawan serbuk almond(badam)
3 cawan tepung kek naik sendiri (self raising flour)
1 biji kuning telur
kacang almond dipanggang secukupnya
almond nibs secukupnya(badam cincang)
coklat masakn secukupnya



Cara2
*mentega n gula icing dipukul sebati..masukkn kuning telur..pukul lagi
*masukkn tepung kek n serbuk almond..gaul sebati..hngga menjadi doh 
*bentukkan sedikit doh n isi dgn kacang almond..bentukkn bulat bujur kecil
*bakar biskut pd suhu 160'c selama 20 minit..sejukkn dulu biskut 
*cairkn coklat masakan dgn proses double boil
*celupkn biskut dlm coklat masakn n masukkn dlm papercup n taburkn dgn almond nibs..
***biasanya coklat masakn akn mncair dgn sndirinya bila melalui proses double boil..ada jg setengah2 coklat tdk mncair..jadi, masukkn butter dlm coklat masakn tadi..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA................

Jumaat, 2 Ogos 2013

BISKUT DAHLIA

Assalamualaikum n slm sejahtera.. biskut yg mnjadi feberet anakanda bungsu kk noly yg brusia 3 thn.. jadi trpaksa le buat sikit khas utk ank bungsu kk noly.. biskut dahlia ni lebih lembut..jom kita terus tnjau resepinya..



 Bhn2
200 gm mentega
200 gm gula icing
3 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
200 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung
tepung gandum secukupnya
ceri merah utk hiasan




 Cara2
*tepung kastard n tepung jagung diayak bersama
*pukul mentega n gula icing..hngga kembang
*tuangkn esen vanila n kuning telur..pukul lagi
*masukkn tepung kastard n jagung..uli adunan hngga sebati
*tambah sedikit2 tepung gandum dlm adunan..sehngga tdk melekat di tgn..gaul hngga mnjadi doh lembut..
*masukkn adunan dlm acuan semperit n tekan di atas dulas pembakar
*hias dgn ceri merah or ikut le kreativiti sendiri
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
***penggunaa tepung gandum hnya utk mnyempurnakn doh ye..sbb tu x de sukatan.. klau doh dh menepati kelembutan doh yg dikehendaki..cukup le ye.. ^___^



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....................

TART NENAS TEDUHAN KASIH

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..biskut yg msti trhidang hari raya...tart nenas.. thn lps kk noly buat tart nenas gulung..thn ni mcm nk buat tart nenas biasa je..buat style zmn dulu2..tapi bgi sikit sentuhn moden...ketiga2 anak dara kk noly ada kt umh jadi..lps kk noly mngadun doh..kk noly serahkn je pd ank2 dara suntiku semua..haa buat smpai siap tau...jom kita tgk resepinya




Bhn2

250 gm buttercup/planta (ms ni kk noly gn buttercup)
500 gm tepung gandum
60 gm tepung kastard
60 gm tepung jagung
4 biji kuning telur
2 sdb gula icing
1 sdt esen vanila
1/2 sdt garam



Jem Nenas

2 biji nenas..
1 1/2 cawan gula
***nenas diparut n panaskn ats api sederhana hngga airnya agk mngering. Tambah gula n sntsa kacau supaya tdk hangus.biarkn jem mngering n boleh le padamkn api..
***jika suka boleh tambah kayu manis dlm jem nenas tadi



Cara2

* tepung gandum,tepung jagung n tepung kastard..diayak bersama
*buttercup n gula icing dipukul sebati
*tuangkn esen vanila, garam n kuning telur..kacau sebati
*masukkn ketiga2 campuran tepung tadi..
*uli adunan hngga mnjadi doh lembut..
*terap adunan n bubuh jem nenas n hias mngikut kreativiti sendiri
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 20 minit


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA..................