Isnin, 5 Ogos 2013

BISKUT ALMOND LONDON

Assalamualaikum n slm sejahtera.. biskut feberet anakanda2 kk noly..setiap thn raya  kira wajib ada ni.. klau dulu kakak kk noly msti sediakn 1 balang utk kk noly n family..maklum le kakak kk noly taukey biskut raya...tiap thn amik tempahn.. disebabkn dh duk jauh ikut suami brmastautin di kg suami kk noly di bumi kelantan, maka kena buat sendiri utk anak2...resepi asal x igt samaada resepi ihsan kakak kk noly or  kt majalah..tapi sorry x igt majalah apa ^____^V..apa2 pun  resepi ni mmg sdp, rangup.. Jom kita terus je ke resepinya..


Bhn2

200 gm mentega
125 gm gula icing
1/2 cawan serbuk almond(badam)
3 cawan tepung kek naik sendiri (self raising flour)
1 biji kuning telur
kacang almond dipanggang secukupnya
almond nibs secukupnya(badam cincang)
coklat masakn secukupnya



Cara2
*mentega n gula icing dipukul sebati..masukkn kuning telur..pukul lagi
*masukkn tepung kek n serbuk almond..gaul sebati..hngga menjadi doh 
*bentukkan sedikit doh n isi dgn kacang almond..bentukkn bulat bujur kecil
*bakar biskut pd suhu 160'c selama 20 minit..sejukkn dulu biskut 
*cairkn coklat masakan dgn proses double boil
*celupkn biskut dlm coklat masakn n masukkn dlm papercup n taburkn dgn almond nibs..
***biasanya coklat masakn akn mncair dgn sndirinya bila melalui proses double boil..ada jg setengah2 coklat tdk mncair..jadi, masukkn butter dlm coklat masakn tadi..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan