Jumaat, 2 Ogos 2013

BISKUT DAHLIA

Assalamualaikum n slm sejahtera.. biskut yg mnjadi feberet anakanda bungsu kk noly yg brusia 3 thn.. jadi trpaksa le buat sikit khas utk ank bungsu kk noly.. biskut dahlia ni lebih lembut..jom kita terus tnjau resepinya..



 Bhn2
200 gm mentega
200 gm gula icing
3 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
200 gm tepung kastard
100 gm tepung jagung
tepung gandum secukupnya
ceri merah utk hiasan




 Cara2
*tepung kastard n tepung jagung diayak bersama
*pukul mentega n gula icing..hngga kembang
*tuangkn esen vanila n kuning telur..pukul lagi
*masukkn tepung kastard n jagung..uli adunan hngga sebati
*tambah sedikit2 tepung gandum dlm adunan..sehngga tdk melekat di tgn..gaul hngga mnjadi doh lembut..
*masukkn adunan dlm acuan semperit n tekan di atas dulas pembakar
*hias dgn ceri merah or ikut le kreativiti sendiri
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
***penggunaa tepung gandum hnya utk mnyempurnakn doh ye..sbb tu x de sukatan.. klau doh dh menepati kelembutan doh yg dikehendaki..cukup le ye.. ^___^



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA.....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan