Ahad, 31 Mac 2013

SAMBAL BILIS KICAP

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog CiptaRasa Noly..
entry kali ni, menu simple n pembuka selera.. ada sapa2 pernah try menu ni.. kk noly klau x lalu mkn.. buat le menu pembuka selera ni.. x pandang lauk lain dah.. nasi panas, sambal bilis kicap n ikan goreng..dah cukup..layan le 2 pinggan nasi... cukup bulan gedebab le badan tu.. x pe.. sekali sekala.. kk noly dr kecik lagi, mmg suka sambal bilis kicap ni..lebih2 lagi ms mkn sahur..x lalu mn nk mkn..klau ada  menu ni, kira okey sgt le tu..hari tu pergi umah adik kk noly..Aiza Ridzwan..menu ni trhidang ats meja..apa lagi...santap le dgn seleranya...en abe kk noly pn kdg2 tu... brdentang dentung duk dapur, sekali tgk..haaaa sambal ni siap utk disantap.. kdg2 tu smpai trbersin2 isi umh.. upernya dia buh segenggam cili api,, fuhhhh mmg hot le jwbnya..berasap... Jom kita tgk resepi yg mudah n express ni.. senang sgt...


Bhn2

1 cawan ikan bilis (siap dibelah 2)
1 biji bawang besar (hiris nipis)..klau nk lebihkn pn boleh, lgi sedap
10 biji cili api (kepedasan ikut suka) hiris
kicap manis secukupnya
minyak utk menumis


Cara2

-pijarkan mnyak.. masukkn ikan bilis n goreng hngga agak gareng
-masukkn cili api n hirisan bawang besar.. kacau2 hngga cili api n bawang layu sedikit..
-tuangkn kicap..seimbangkn rasanya.. klau kurang manis n masin..tambah le kicap lagi..hngga menepati rs yg dikehendaki.. padamkn api..boleh disajikn dgn lauk2 lainnya.....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA................

Jumaat, 29 Mac 2013

LAKSA JOHOR

Assalamualaikum semua n slm sejahtera...
srry lah ea.. ni pic lama, x dan kk noly nk post kt blog kk noly.. ni baru brkesempatn nk menaip resepinya.. resepi laksa Johor ni dr adik kk noly.. simple n sdp tau.. dulu2 klau kita mkn laksa, kita guna laksa kering tu kn.. sekarang ni dh moden sikit..rata2 guna spegheti.. pn sdp jg.. kau kt Kelantan ada laksa yg siap dijual dikedai, kita tnggal sediakn kuahnya je...lebih lembut...
resepi ni paling mudah n sdp..xbnyak sgt bhn2nya.. jom kita tgk resepinya


Bhn2 A

1 bungkus spegheti
direbus n tambah sedikit mnyak..hngga lembut n toskn
basuh ngan air biasa, toskn n tuangkn sedikit mnyak zaitun.. gaul rata.. n ketepikn
chap kn spegheti bentuk sanggul dgn mnggunakn garfu



Bhn B (Kuah)

2 keping ikan tenggiri (secukupnyanya..tgk besar mn ikan, klau nk tambah pn boleh)
1 biji bawang besar (belah 4)
1 cm halia (kerat2)
3 ulas bawang putih
*** rebus ikan dgn air secukupnya
tambah bawang n halia pada rebusan tadi (nk guna air rebusan  ni)
***bila msk, pilih isi ikan n diblend brsama2 air rebusan ikan sekali ngan bawang2 n halia yg direbus brsama tadi


Bhn Blend

1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
5 sdm udang kering (rendam ngan air panas)
5 tangkai lada kering (kepedasn ikut suka) rendam ngan air panas

Bhn2 Lain

1 cm lengkuas (diketuk)
3 sdm serbuk kari
2  keping asam keping
1 kotak santan
gula melaka (secukup rs)
garam (secukup rasa)


Bhn2 Sampingan / Bhn Rampai

tauge secukupnya
timun (racik memanjang)
limau kasturi (belah 2)
kacang panjang (potong kecil2)
daun kesum (hiris halus)
daun selasih (hiris halus)
hirisan bawang besar
sambal belacan


Cara2

-pijarkn sedikit mnyak..masukkn bhn blend, lengkuas. tumis hngga terbit mnyak
-masukkn serbuk kari, ikan yg diblend,asam keping, gula n garam.. tumis lagi
-tuangkn santan n lebihan air rebusan ikan tadi.. kepekatan ikut suka (agak2)
-masukkn sdikit daun kesum,daun selasih.. biarkn kuah memekat
-seimbangkn rs..



***ms mnghidang, taburkn bhn2 samping or bhn2 rampai tadi ..tauge, timun, kacang panjang. limau kasturi, hirisan daun kesum, hirisan daun selasih n sambal belacan
sdp hngga mnjilat jari

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA...................

KEK SPAN PANDAN GEBU

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog CiptaRasa Noly
entry kali ni.. kek yg mmg gebuss gebass.. kk noly skodeng resepi kek yg enak ni dr My Resepi.. walahhhaaiii lembut teramat keknya.. tq pd yg empunya resepi..mmg brbaloi2 n x rugi sapa yg menerainya.. kek ni kk noly potong ms masih hangat2 lagi, x dan nk tunggu sejuk...ankanda2 kk noly dah x sabar2.. jadinya potong je le.. dijamu ms masih panas..mmg sdp.. tapi klau nk cntik potongn kek tu tunggu sejuk le dulu yeee .. ^___^..
Jom kita tgk resepinya






Bhn2

150 gm tepung superfine or gandum
150 gm gula kastor
1 sdb ovellet
5 biji telur
80 ml air pati pandan (7 helai daun pndan)
80 ml or 2 sdm mentega cairkn
1 sdt baking powder
sedikit pewarna hijau





Cara2

-campurkn telur, ovellet, gula, tepung, serbuk penaik.. pukul hngga kembang n putih.. speed paling tinggi
-kemudian masukkn air pati pandan n sedikit pewarna hijau.. pukul hngga adunn betul2 ringan
-tuangkn mentega cair n pukul sedikit lgi..
-tuangkn adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n di sapu mnyak pd dasar loyang sj..
-bakar pd suhu 160'c pd oven yg dipanaskn trlebih dulu selama 40 or 45 minit or hngga kek msk...
-setelah msk terus keluarkn dr oven n terlangkupkn ats redai seketika.... supaya kek x mendap




SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA.....................

-

Rabu, 27 Mac 2013

AYAM GULAI KUNING

Assalamualaikum n slm sejahtera....
ayam..ayamm. n ayam.. menu wajib yg msti trhidang ats meja mkn.. ye le xde menu ayam, boleh muncung sebatu ankanda2 kk noly... Bhn2



Bhn2

1 ekor ayam
4 biji lada besar hijau
2 biji kentang (belah 4)
4 cwn sntan (1 biji kelapa)
1 keping asam keping
1 cm gula melaka
rempah 4 sekawan (bnga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis)
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)



Bhn Blend/Kisar

5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup
1 cm lengkuas
2 cm halia
4 sdm ketumbar biji
1 sdm jintan manis
1 sdm jintan putih



cara2

-pijarkn sedikit mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend....goreng hngga kekuningn n naik mnyak
-masukkn gula melaka, garam ..goreng lagi...naik mnyk
-masukkn ayam n kentang..kacau2 sebentar, kemudian masukkn santan cair or air.. tutup periuk n msk dgn api sederhana.. hngga kentang empuk..
-tambahkn santan pekat, asam keping n serbuk perasa jika suka..
-akhirnya masukkn lada besar hijau.. prlahnkn api..biarkn kuah memekat sedikit n terbit mnyak..
-seimbangkn rs


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA......................


Selasa, 26 Mac 2013

AYAM BBQ

Asalamualaikum n slm sejahtera pengunjung blog kk noly...
ni ada lh menu n resepi dr adik kk noly... sdp resepinya.. try le.. ayam ni sesuai di msk dgn 2 style.. smada dibakar atau digoreng.. ms ni menu ni digoreng... nk cpt n utk santapan lunch.. klau bbq sdp bakar di luar rumah waktu bln mngambang.. cewah.. okey le kita terus ke bhn2 yg digunakn.... Jommmm tgkk.....




Bhn2

1 ekor ayam
1 sdt serbuk kunyit
sedikit daun rosemary
sedikit daun pudina
1 sdb madu
1/2 biji jus lemon
kicap manis ikut suka (agk2 sesedap rasa)
***perap ayam dgn bhn2 di atas selama 2 or 3 jam
***boleh le dibakar utk menu BBQ





cara goreng

-dgn mnggunakn mnyak yg sedikit n api perlahan... goreng ayam n tutup kuali hmgga ayam setengah msk...sntsa kacau
-setelah ayam setengah msk.. buka tudung periuk,,kacau ayam n tunggu hngga naik mnyak..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA......................

Isnin, 25 Mac 2013

STIM IKAN

Assalamualaikum semua n slm sejahtera... jom kita tgk resepi menu sht hari ni stim ikan.. paling best ikan siakap.. tp kdg2 klau xde ikan siakap, kk noly bantai je guna ikan lain.. ikan kerisi, ikan merah pn okey,,,ala guna je le ikan kegemaran kita..jnji kita suka kn.. sng cete...boleh je nk tmbah sayur2n kegemaran ikut suka.. lgi bnyak, lagi meriah n kalerful ye tak.. nk mkn pn selera kn.. kadang2 kk noly sajikn ikan stim ni ngan sambal kicap.. cicah n ratah..jadi ank2 yg x tahan pedas boleh ratah sama.. tapi kau nk senang, buh je cili api kt stim ikan tu... ank2ku trsyg, ibu msk lauk lain lah ye.. aiii bnyk plk celoteh kk noly ni ..jom le kita tinjau bhn2 n resepi stim ikan kk noly..



Bhn2

1 ekor ikan siakap /ikan apa2 pn okey je..
1 cm halia (racik memanjang)
serbuk lada sulah secukupnya
secubit garam (secukup rasa)
1 sdm sos tiram
-ikan dikelar2 sedikit n gaulkan dgn bhn2 diatas.. perap selama 20 minit




Bhn2 Lain

1 biji kentang.. potong dadu (sederhana besar n rebus 3/4 empuk,toskn airnya)
2 batang serai (diketuk)
4 biji cili api (hiris nipis/tumbuk kasar/ ketuk)
2 ulas bawang putih
1/2 batang karet (potong pendek)
1 btg saleri (potong pendek)
daun sup secukupnya
1/2 biji lemon (ambil jus) boleh gntikn dgn limau nipis or limau kasturi
1/4 capsicum merah/hijau/kuning (potong ikut suka)



Cara2
-panaskn kukusan n kukus ikan perapan tadi brsama2 dgn serai n bawang putih selama 5 minit
-kemudian masukkn semua sayur2n kecuali daun sup n perahkn jus lemon n kukus lagi selama 5 minit..
akhirnya taburkn daun sup n biarkn seketika dlm kukusn n boleh le dihidangkn panas2.. fuhhhhlamakkkkk mmg best

***stim ikan asam boi pn sdp tau.. nnti kk noly post lain entry okey

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA



AYAM BERLADA

Assalamualaikum semua n slm sejahtera.. hari msk simple tapi walahhh enak banget tau.. nk kaw2 pedas, tambah cili bnyak2.. fuhhh berasap nnti..tapi kk noly klau msk ni ada lauk lain yg x pedas utk putera bungsu kk noly Haikal bucukku cyng.. bulan 5 ni masuk 3 thn.. dh besar upernya... tapi kali ni kk noly msk menu ni..x le pedas pun.. ye le ank2 ada yg tak thn pedas.. jom le tgk apa bhn yg kk noly campak kt menu ni....




Bhn2

300 gm ayam
5 biji cili api (kepedasan ikut suka) *
3 batang lada merah besar *
4 biji bawang merah *
3 ulas bawang putih *
1 cm halia *
1 biji bawang besar (hiris bulat) ms ni kk noly guna bawang besar merah
1/4 capsicum merah/hijau/kuning (potong dadu)
2 sdm sos cili
sedikit stok ayam
gula secukup rasa
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)



Cara2

-rebus ayam 1/2 masak..toskn airnya (simpan airnya utk buat stok)
-blend bhn2 brtanda *
-pijarkn sedikit mnyak n tumis bhn2 blend.. hngga gareng n terbit mnyak..
-masukkn garam, gula, sos cili serta serbuk perasa .. kacau lagi..
-tambah sedikit stok ayam n masukkn ayam tadi
-reneh atas api seketika biarkn kuah memekat sedikit..
-seimbangkn rasa.. siappp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA..........................

Ahad, 24 Mac 2013

GULAI DARAT IKAN


Assalamualaikum n slm sejahtera semua.. hari ni kk noly msk gulai darat kelantan.. masuk le ikan apa2 pn okey je.. x kisah.. hari ni kk noly guna ikan selar.. biasanya gulai ni disajikn dgn budu n ulam2n.. mmg pure kelantan le nmpaknya.. gulainya tdk le pure klntan sbb kk noly x suka letak gula dlm menu ni.. klau nkkn rs2 kelate..boleh le buh gula sikit.. ikut citarasa sndiri yee... mertua kk noly, walaupn org kelantan, tp masaknnya mmg x letak gula.. jom kita tgk resepinya Gulai Darat Kelantan dr air tgn org Johor ni..  ^_^


Bhn2

5 ekor ikan selar (ikan ikut suka)
segenggam lada kering (kepedasan ikut suka) *
1 cm kunyit hidup *
1 cm lengkuas (dpt yg muda sikit lgi okey)klau yg dh tua letak sikit je ea... *
3 ulas bawang putih *
5 biji bawang merah *
5 cawan santan (dr 1 biji kelapa) kepekatan ikut citarasa sndiri
2 sdb kerisik (ms ni x letak)
2 keping asam keping
1 biji timun (potong ikut suka)
3 biji lada besar merah/hijau
garam secukup rs
serbuk perasa (jika suka)



Cara2

-blend bhn brtanda *
-campurkn semua bhn2 dgn bhn blend dlm periuk n panaskn ats api sederhana kecuali ikan, timun, lada besar n kerisek
-sntsa kacau..bila mndidih, kecilkn api n masukkn ikan, kerisek, timun n lada besar..tunggu hngga msk n naik mnyak..
-seimbangkn rasa..tambah mn2 yg kurang.. bagi sdp n power

taraaaaaa siap boleh le dihidangkn.



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

Sabtu, 23 Mac 2013

SUP IKAN KERISI

Assalamualaikum n slm sejahtera semu pengunjung CiptaRasa Noly...
baru balik brcuti.. n rindu nk meng'updet' resepi kt blog kk noly yg dh 1 mnggu x kk noly kunjungi..
cuaca mula panas kn.. menu pn yg mnyegarkn... sup ikan kerisi..hari ni kk noly ke psr..trnmpak ikan kerisi segar2..emmm geramnya beli n msk apa yg patut...dlm kepala mmg xtau lgi nk buat apa dgn ikan kerisi ni..nk keje sng n cpt.. kk noly supkn je le..resepi pn sng je....bhn pn mudah nk dpt n sntsa ada kt dapur umh..xde ikan merah, kita bantai ikan kerisi je lah ye... apa lgi..jom kita tgk pic n resepinya..



Bhn2

3 ekor ikan kerisi..
4 biji bawang merah (hiris nipis)
4 ulas bawang putih (hiris nipis)
1 cm halia (hiris memanjang)
1 bungkus sup bunjut
1 sdt serbuk lada sulah
2 biji kentang (belah 2 or 4)
rempah 4 sekawan (buah pelaga,bunga cengkih,bnga lawang, kayu manis)
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka

Bhn hiasan

daun sup secukupnya
bawang goreng




Cara2

-pijarkn sedikit mnyak n goreng hirisan bawang merah n bawang putih hngga kekuningn.. angkat
-masukkkn hirisan halia n n rempah 4 sekawan dlm mnyak tadi..goreng hngga halia kekuningn
-masukkn air secukupnya, kentang, sup bunjut, lada sulah, garam n serbuk perasa..
-bila kentang dah empuk, masukkn ikan n gorengan bawang tadi...
-reneh ats api seketika n padamkn api bila ikan dah msk...
-ms mnghidang, taburkn bawang goreng n hirisan daun sup...

***biasanya klau kk noly msk menu sup.. mesti kk noly sajikn brsama2 ngan sambal kicap... fuhhhh terangkat...



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSAK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAA............................

Jumaat, 15 Mac 2013

AYAM MASAK HALIA

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..
ayam msk halia.. kk noly dpt resepi dr rkn fb Mai Zura..sdp.. ank2 pn suka.. rs tu lebih kurang msk msk kicap cuma ditambah ngan bancuhn tepung jagung.... Jom kita tgk le resepinya...



Bhn2

1/2 ekor ayam (potong ikut suka)
4 ulas bawang putih (racik halus)
1/2 sdt lada hitam (tumbuk)
1 sdm tepung jagung (bancuh dgn sedikit air)
1 biji bawang besar (hiris bulat)
3 sdm kicap pekat manis
2 sdm sos tiram
2 sdm sos cili
1 sdm sos tomato
1 biji lada merah (hiris)
1/2 batang karet (potong ikut suka
daun sup secukupnya (potong pendek)
garam secukup rasa
gula (jika perlu)




Bhn2 blend

5 biji cili api (kepedasan ikut suka)
2 cm halia
1 biji bawang besar



Cara2

-pijarkn sedikit mnyak..tumis bawang putih hngga wangi
-masukkn bhn nlend.. goreng hngga kekuningn n wangi
-masukkn ayam.. kacau rata.hngga ayam berubah warna
-tambahkn sedikit air, sos tiram, sos cili,sos tomato n kicap
-bila ayam dh msk..masukkn karet..kacau seketika..
-masukkn hirisan bawang besar.. kacau lagi..
-tambah garam n gula secukup rasa
-ms mnghidang taburkan hirisan lada n daun sup
-siap.. jom kita jamu selera..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA.........................

Rabu, 13 Mac 2013

KEK PISANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CiptaRasa Noly...
disebabkn bnyak stok pisang di rumah maka menu pisang lagi hari ni.. kek pisang yg lembut n gebu sgt.. anak2 n en abg kk noly kata mmg sdp..mcm beli kt kedai.. ms kanda kk noly balik dr mngajar.. kk noly hidangkn kek pisang ni.. 'noly beli bila kek pisang ni sedap le' tanya kanda kk noly..apa le abg ni.. noly buat sndiri le... ^___^ ..selalu jg kk noly buat kek pisang ni n bnyk resepi yg kk noly try.. alhamdulillah mnjadi elok semuanya.....ni adalah antara resepi yg kk noly suka sbb sdp n lmbut je.. jom kita tgk resepinya





Bhn2

2 cawan tepung gandum *
1 sdt baking powder *
1 sdt bicarbonat soda *
3 biji telur
1 sdt ovellet
secubit garam
3/4 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
1 cwn pisang lenyek (berangan,embun,kapas,emas)
1 sdt esen vanila or esen pisang
2 sdm mentega cairkn bersama2 dgn 1 sdm mnyak msk..jnji cair xyh mndidih..sejukkn





Cara2

-ayak bhn brtanda * ketepikan
-pukul telur,gula n garam hngga kembang / putih..mixer
-masukkan ovellet n esen vanila or esen pisang.. pukul lgi
-masukkn pisang lenyek..kacau sebati..mixer
-masukkn sedikit demi sedikit tepung yg tlh diayk brsama2 baking powder n bicarbonat soda..kacau sebati/mixer
-akhirnya tuangkn mentega yg dicairkn brsama2 mnyak tadi.. kacau biar rata..
-tuangkn adunnan dlm loyang yg siap dialas dgn kertas mnyak n digris dgn mentega or mnyak
-bakar adunnan dlm oven yg tlh dipanaskn trlebih dahulu dgn suhu 160'c selama 40 minit or hngga kek msk..




***adunan ni boleh jg dikukus..selama 1 jam / hngga msk

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.........................