Assalamualaikum n slm sejahtera semua.. hari ni kk noly msk gulai darat kelantan.. masuk le ikan apa2 pn okey je.. x kisah.. hari ni kk noly guna ikan selar.. biasanya gulai ni disajikn dgn budu n ulam2n.. mmg pure kelantan le nmpaknya.. gulainya tdk le pure klntan sbb kk noly x suka letak gula dlm menu ni.. klau nkkn rs2 kelate..boleh le buh gula sikit.. ikut citarasa sndiri yee... mertua kk noly, walaupn org kelantan, tp masaknnya mmg x letak gula.. jom kita tgk resepinya Gulai Darat Kelantan dr air tgn org Johor ni.. ^_^
Bhn2
5 ekor ikan selar (ikan ikut suka)
segenggam lada kering (kepedasan ikut suka) *
1 cm kunyit hidup *
1 cm lengkuas (dpt yg muda sikit lgi okey)klau yg dh tua letak sikit je ea... *
3 ulas bawang putih *
5 biji bawang merah *
5 cawan santan (dr 1 biji kelapa) kepekatan ikut citarasa sndiri
2 sdb kerisik (ms ni x letak)
2 keping asam keping
1 biji timun (potong ikut suka)
3 biji lada besar merah/hijau
garam secukup rs
serbuk perasa (jika suka)
Cara2
-blend bhn brtanda *
-campurkn semua bhn2 dgn bhn blend dlm periuk n panaskn ats api sederhana kecuali ikan, timun, lada besar n kerisek
-sntsa kacau..bila mndidih, kecilkn api n masukkn ikan, kerisek, timun n lada besar..tunggu hngga msk n naik mnyak..
-seimbangkn rasa..tambah mn2 yg kurang.. bagi sdp n power
taraaaaaa siap boleh le dihidangkn.
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Isteri sy tanya,kenapa nama dia gulai darat
BalasPadam