Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Ahad, 13 Januari 2013

PENGAT KELADI


Assalamualaikum w.m.t.. kpd semua pengunjung blog CiptaRasa Noly
lunch ari ni, kk noly msk sayur lemak batang keladi..n isinya kk noly buat pengat le.. sbb besar. klau nk sayur semuanya x habis le plk..jadi boleh le buat minum petang hari ni..
jom, kita tgk hasilnya



bhn2

2 ketul isi keladi-potong dadu sederhana besar then rebus..
1 biji kelapa (ambil 4 - 5 cawan santan)
11/2 ketul gula melaka (kemanisan ikut suka)
4 sdm sagu biji (basuh n rendam seketika)
2 helai daun pandan
secubit garam


cara2

-campurkn santan,gula melaka,daun pandan, sagu biji dan secubit garam..n masak atas api sederhana..sentiasa kacau, supaya santan tak pecah..
-masukkn keladi tadi dalam periuk santan..kacau biar keladi sebati ngan santan..perlahankn api..bila kuah agk pekat sikit,,boleh le padamkn api...siap utk disaji n dijamu...

sedap dimakan ms panas or sejuk (masuk dlm peti sejuk)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA........
SMGA DIPERTEMUKAN LAGI...... INSYA ALLAH

2 ulasan:

  1. sedapnya kak, kita suka sangat nagn kuih2 asas keladi..rindu selalu pd keladi..hehe

    BalasPadam
  2. mmg sdp klau mkn sejuk2.. hubby kk noly siap buh ais kiub lagi tu... srry rohah lmbt reply komen.. thanks dear..

    BalasPadam

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...