Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 26 Januari 2013

ROTI

Assalamualaikum...
apa khabar..smga sht2 semuanya..
minum petang hari ni..roti brsosej..mcm biasa..adunn roti sama je..cuma kk noly gandingkn dgn sosej brsos cili n mayoniss.. boleh je nk gandingkn dgn apa je inti kegemarn..ikut selera..nk roti bun brinti kacang merah pn boleh, nk berinti sambal bilis pn boleh..ikut kreativiti sendiri n selera family...
jom kita tgk resepinya..Bhn2



500 gm tepung roti / superfine brprotein tinggi
11 gm mauripan / yis kering (1 paket)
1 sdt dough softener
2 sdm susu tepung
air suam secukupnya
sosej secukupnya


Cara2

- satukan tepung roti, susu tepung n mauripan dlm mesin pengandun..
-tuangkn sedikit2 air suam dlm adunn n putar selama 10 minit
-masukkn dough softener.. n putar 15 minit lagi
-keluarkn doh n uli dgn tgn hngga doh licin..agk2 15 minit
-tutup doh dgn tuala basah n biarkn selama 1 jam.. biar doh naik 2x ganda dr asal
-bila doh kembang.. uli n tumbuk2 utk keluarkn angin.. boleh le dibentuk mngikut citarasa sndiri..nk pintal ngan sosej pn boleh, nk buat bulat pn boleh..nk buh inti kegemaran pn boleh..ikut suka
-biarkn doh seketika lagi.. semburkn sedikit doh dgn air..sapukn dgn susu + sedikit air / mentega / madu..ikut selera..
bakar dhn suhu 160'c selama 30 minit or hngga msk..mngikut oven masing2...

***klau guna manual tanpa BM.. kena uli lm sikit..n doh betul2 licin..(xpe je kn..sambil2 exercise naikkn muscle)

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAA.................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...