Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Khamis, 3 Januari 2013

PACERI TERUNG


Assalamualaikum semua yg dikasihi, pengunjung CiptaRasa Noly...
lama x masak paceri terung, antara masakn feveret kk noly ni.. mkn ngan nasi panas + ikan goreng je pn dh sdp..brtambah2 le nasi tu.. jom kita tgk resepinya

bhn2

5 biji terung (sederhana besar)
4 biji bawang merah (belah 2)
3 ulas bawang putih (belah 2)
1 cm halia (racik halus)
3 sdm rempah kari (1 paket)
2 sdm cili boh
1 sdt halba
1 sdt biji sawi
sedikit air asam jawa
2 pelepah daun kar
gula secukup rasa
garam secukup rasa
1 sdt serbuk pati bilis/ pati ayam (jika suka)
6 biji cili api (sebiji2) masa ni kk noly x letak..kehabisan stok
sedikit air
mnyak utk menumis

bhn tumbuk

1/2 biji bawang besar
2 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


cara2

-terung dibelah 4 jgn putus
-pijarkn mnyak masukkn halia, biji sawi, halba n bhn tumbuk.. kacau hngga bawang kekuningn
-masukkn ikan bilis / udang kering.. goreng lagi
-masukkn daun kari, cili boh n serbuk kari..tambah sedikit air... kacau hngga terbit mnyak
-masukkn terung, cili api, air, garam, gula n serbuk pati ayam..renehkn n tnggu hngga terung agk empuk n kuah pekat
-masukkn bawang merah n bawang putih yg dibelah 2..kacau
-masukkn air asam jawa..biarkn seketika ..seimbangkn rasa.. n siap

***pastikn air asam jawa dimasukkn setelah terung agk empuk..air asam jawa boleh membantutkn proses melembutkn terung..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA............
JMPA LGI NNTI...INSHA ALLAH..........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...