rempeyek, resepi asal dr kakak n adik kk noly... mmg sdp..ok kita share resepinya kt sini..jom tgk resepinya..
Bhn2
1/2 kg kacang tanah..scukupnya
1 peket tepung beras
1/2 cawan tepung ubi kayu/jagung..agk2 jgn trlebih(ms ni kk noly cmpurkn dua2)
1 biji kelapa
2 biji telur
ikan bilis secukupnya
sedikit kapur sirih..sikit je nk bagi rangup,,bancuh dgn air
garam secukup rasa
minyak secukupnya
Bhn Blend/Tumbuk
4 batang serai
1/2 cm kunyit hidup..sikit je nk bagi kaler
3 ulas bawang putih
50g udang kering
Bhn Tumbuk/blend.. Kasar
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Bhn2 di atas disangai trlebih dahulu
Cara2..
-pilih kacang tanah yg agak kecil ..
-seeloknya kacang tanah di jemur trlebih dulu atau dipanaskn dlm oven utk seketika..10-15 minit minit...
-ayak tepung beras n tepung ubi
-masukkn semua bhn2 blend, telur n garam..
-tuangkn santan,air kapur n bancuh hngga menepati kecairn yg dikehendaki..jgn trlalu pekat n trlalu cair.. agk2 la ye..gaul lagi
-pijarkn mnyak yg mencukupi, setengah kuali(biar ada ruang kosong ditepi2 kuali)..curah2kn mnyak pd tepi2 kuali..biarkn mnyak agk panas
-masukkn sedikit adunan tadi dlm mangkuk berlainn n campurkn dgn kacang tanah
-ambil 1 senduk adunn n tambah ikan bilis..kemudian tuang/lengserkn di tepi kuali panas.biar menipis..siram2kn dgn mnyak..kemudian boleh le ketengahkn kepingn rempeyeh tadi n goreng seperti biasa..balik2kn..bahagian yg brkacang tu biar lama sikit..goreng hngga kekuningn..
-boleh buat proses tadi hngga 3 4 keping dlm satu masa..klu gn kuali besar..bnyk keping boleh dpt tu
***goreng cara zaman dulu..main curah je.. senang n cepat..x gn pencetak pun
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA...........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan