Bhn2
1/2 kg kacang dal..secukupnya..cuci n rendam semalaman(ms ni kk noly rebus kcg setengah masak)
1 peket tepung beras
2 sdb tepung ubi kayu
1 sdb tepung jagung
1 biji kelapa..(kk noly gn 1/2 biji sbb nk tmbah buah keras)
2 biji telur
ikan bilis secukupnya..belah 2
sedikit kapur sirih..sikit je nk bgi rangup
garam secukup rasa
minyak secukupnya
Bhn Blend/Tumbuk
4 batang serai
1/2 cm kunyit hidup...sikit je nk bgi kaler
3 ulas bawang putih
50g udang kering
2 biji buah keras..(klau sntan mncukupi x letak pun ok)
Bhn Tumbuk/blend..blend kasar
5 sudu besar ketumbar biji
1 sudu teh jintan putih
1 sudu teh jintan manis
Bhn2 di atas disangai trlebih dahulu
Cara2
-ayak tepung beras n tepung ubi
-masukkn semua bhn2 blend, telur n garam..
-tuangkn santan n bancuh hngga menepati kecairn yg dikehendaki..jgn trlalu pekat n jgn trlalu cair..letak kapur sirih..gaul lagi..gn whisk nk bagi rata n x bergentel
-pijarkn mnyak yg mencukupi, setengah kuali(biar ada ruang kosong ditepi2 kuali)..curah2kn mnyak pd tepi2 kuali..biarkn mnyak agk panas
-masukkn sedikit adunan tadi dlm mangkuk berlainn n campurkn dgn kacang dal
-ambil 1 senduk adunn n tambah ikan bilis..kemudian tuangkndi tepi kuali panas.biar menipis..siram2kn dgn mnyak..kemudian boleh le ketengahkn kepingn rempeyeh tadi n goreng seperti biasa..balik2kn hngga kekuningn
-boleh buat proses tadi hngga 3 4 keping dlm satu masa..jika gn kuali yg agk besar..boleh dpt bnyk keping sekali msk..
***goreng style dulu2..curah2 je.. senang n cepat..x gn pencetak..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAA...................................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan