Assalamualaikum n slm sejahtera.. hari ni x bnyk biskut raya yg kk noly baking..pergi shopping baju raya plk..emm entah brpa kali lagi nk mnyopping plk ni..ada 2 org ankanda kk noly x balik lagi dr sek asrama penuh..jadi beli le mn2 yg ada kt umah tu..okey le kita tgk resepi biskut badam yg sempat kk noly baking hari ni..jomm kita tgk resepinya
Bhn2
250 gm tepung gandum
200 gm tepung jagung
200 gm mentega
100 gm serbuk badam
200 gm gula icing
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
Bhn Hiasan
putih telur
badam cincang
gula manik
Cara2
*mentega n gula icing dipukul sebati
*masukkn kuning telur n esen vanila..pukul lagi
*masukkn tepung gandum n tepung jagung..adun sebati..
*masukkn serbuk badam.. gaul rata..
*canai adunan n terap dgn acuan kesukaan
*sapukn putih telur ats biskut n taburkan badan cincang n gula manik,,
*bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 minit
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA...............
Rabu, 31 Julai 2013
Selasa, 30 Julai 2013
BISKUT OAT TERANG BULAN
Assalamualaikun n slm sejahtera.. biskut yg mmg sht n sdp..sumber resepi dr buku resepi 165 Kek dan Biskut Raya.. ada le kk noly olah2 sikit2 kt resepi di bawah ni.. nk kelainn le katakn..jom kita tgk terus resepinya..
Bhn A
250 gm mentega
150 gm gula icing
Bhn B
300 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
30 gm milo
Bhn C
300 gm oat..diblend halus
Hiasan
putih telur
oat secukupnya
Cara2
*pukul bhn A hngga sebati
*masukkn bhn B gaul rata
*masukkn bhn C..gaul lagi hngga mnjadi doh
*canai n terap dgn acuan bunga
*sapu permukaan biskut dgn putih telur n taburkn dgn oat..(kk noly trlangkupkn je biskut yg siap disapu dgn putih telur ats oat..lebih rata n cantik)
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA..............
Bhn A
250 gm mentega
150 gm gula icing
Bhn B
300 gm tepung gandum
100 gm tepung kastard
30 gm milo
Bhn C
300 gm oat..diblend halus
Hiasan
putih telur
oat secukupnya
Cara2
*pukul bhn A hngga sebati
*masukkn bhn B gaul rata
*masukkn bhn C..gaul lagi hngga mnjadi doh
*canai n terap dgn acuan bunga
*sapu permukaan biskut dgn putih telur n taburkn dgn oat..(kk noly trlangkupkn je biskut yg siap disapu dgn putih telur ats oat..lebih rata n cantik)
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA..............
BISKUT PERMATA HATI
Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. biskut ni mmg sdp..rapuh n cair di mulut.maybe penggunaan tepung jagung sepenuhnya..jom le kita tgk resepinya..
Bhn2
360 gm tepung jagung
120 gm gula icing
120 gm mentega
1 sdb susu tepung
2 biji kuning telur
1 sdt esen lemon/esen oren
pewarna hijau ( boleh je nk letak warna kesukaan lain)
bhn hiasan (ikut suka ye)
Cara2
*pukul gula icing n mentega..hngga kembang
*tuang esen oren/lemon, kuning telur,..gaul rata
*masukkn susu tepung n tepung jagung..gaul hngga mnjadi doh
*masukkn dlm acuan semperit/acuan bermuncung
*pancutkn doh pd papercup n hias biskut mngikut kreativiti sendiri
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..............
Bhn2
360 gm tepung jagung
120 gm gula icing
120 gm mentega
1 sdb susu tepung
2 biji kuning telur
1 sdt esen lemon/esen oren
pewarna hijau ( boleh je nk letak warna kesukaan lain)
bhn hiasan (ikut suka ye)
Cara2
*pukul gula icing n mentega..hngga kembang
*tuang esen oren/lemon, kuning telur,..gaul rata
*masukkn susu tepung n tepung jagung..gaul hngga mnjadi doh
*masukkn dlm acuan semperit/acuan bermuncung
*pancutkn doh pd papercup n hias biskut mngikut kreativiti sendiri
*bakar biskut dgn suhu 160'c selama 15-20 minit
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..............
BISKUT KELAPA KASIH BERSEMI
Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. hari ni kk noly mmbaking biskut kelapa 2 versi... Biskut Kelapa Cinta Membara n yg ni kk noly bgi nm Biskut Kelapa Kasih Bersemi.. perghhh nm biskut2 ni bukan main lagi kn.. tgk le ciri2 biskut ni..kaler pink lagi.. ^__^..jom kita tgk resepinya..
Bhn2
400 gm tepung gandum
250 mentega
300 gula icing
60 gm kelapa kering dlm tin
1 sdt baking powder
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
pewarna kesukaan
bhn hiasan..ikut kreativiti sndiri
Cara2
*tepung n baking powder diayak bersama
* pukul mentega n gula icing hngga kembang (mixer)
*masukkn esen vanila n kuning telur..pukul lagi
*masukkn pewarna kesukaan
*masukkn tepung2 tadi ,,gaul rata
*masukkn kelapa kering..gaul lagi
*sekiranya adunan masih lembut..tambah tepung gandung hngga mnjadi doh lembut dn boleh diterap
*terap doh n bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA....................
Bhn2
400 gm tepung gandum
250 mentega
300 gula icing
60 gm kelapa kering dlm tin
1 sdt baking powder
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
pewarna kesukaan
bhn hiasan..ikut kreativiti sndiri
Cara2
*tepung n baking powder diayak bersama
* pukul mentega n gula icing hngga kembang (mixer)
*masukkn esen vanila n kuning telur..pukul lagi
*masukkn pewarna kesukaan
*masukkn tepung2 tadi ,,gaul rata
*masukkn kelapa kering..gaul lagi
*sekiranya adunan masih lembut..tambah tepung gandung hngga mnjadi doh lembut dn boleh diterap
*terap doh n bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA....................
BISKUT KELAPA CINTA MEMBARA
Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung blog kk noly;; tntu ramai yg sibuk dgn biskut2 raya sekarang ni..bnyak jg biskut raya yg siap kk noly baking, tapi x dan lagi nk post kt sini..ni biskut kelapa yg penuh dgn cinta mmbara..tgk love tu kn ..merah mnyala2 ..jadi kk noly bagi nm biskut ni,,Biskut kelapa Cinta Membara..sesuai kn..^___^...resepi asal biskut ni dr Buku Resepi 165 Kek n Biskut Raya..n kk noly olah sikit2 resepi tu..jom kita tgk resepinya
Bhn2
220 gula icing
250 mentega
150 tepung gandum
125 tepung beras
125 tepung ubi kayu
1 sdb tepung kastard
70 gn kelapa kering dlm tin
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
Bhn hiasan ..(ikut kreativiti sndiri)
Cara2
*semua jenis tepung diayak bersama
*gula icing n mentega dipukul hngga kembang (mixer)
*masukkn kuning telur n vanila..pukul lagi
*masukkn tepung..gaul rata
*masukkn kelapa parut kering..gaul lagi
*sekiranya adunan masih lembut..tambah tepung gandum .hngga mnjadi doh lembut n boleh diterap
*terap adunan n bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 monot
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA....................
Bhn2
220 gula icing
250 mentega
150 tepung gandum
125 tepung beras
125 tepung ubi kayu
1 sdb tepung kastard
70 gn kelapa kering dlm tin
2 biji kuning telur
1 sdt esen vanila
Bhn hiasan ..(ikut kreativiti sndiri)
Cara2
*semua jenis tepung diayak bersama
*gula icing n mentega dipukul hngga kembang (mixer)
*masukkn kuning telur n vanila..pukul lagi
*masukkn tepung..gaul rata
*masukkn kelapa parut kering..gaul lagi
*sekiranya adunan masih lembut..tambah tepung gandum .hngga mnjadi doh lembut n boleh diterap
*terap adunan n bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 monot
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA....................
BISKUT BUNGA MATAHARI
Assalamualaikum n slm sejahtera.. slm ramadhan n slmt mnyambut aidil fitri semuanya.. jom kita tgk resepi biskut raya.
Bhn2
200 gm tepung superfine/gandum
125 gm mentega
90 gm gula icing
2 biji kuning telur
85 gm tepung kastard
1 sdt esen vanila
2 sdb susu pekat manis
1/2 sdt serbuk penaik
coklat urai secukupnya
Cara2
* pukul gula icing,mentega,esen vanila dan kuning telur..hingga sebati
*masukkn semua bhn2 kecuali coklat urai..gaul hngga mnjadi doh
*masukkn doh dlm acuan brmuncung/acuan semperit
*taburkan coklat urai utk hiasan
*bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...............
Bhn2
200 gm tepung superfine/gandum
125 gm mentega
90 gm gula icing
2 biji kuning telur
85 gm tepung kastard
1 sdt esen vanila
2 sdb susu pekat manis
1/2 sdt serbuk penaik
coklat urai secukupnya
Cara2
* pukul gula icing,mentega,esen vanila dan kuning telur..hingga sebati
*masukkn semua bhn2 kecuali coklat urai..gaul hngga mnjadi doh
*masukkn doh dlm acuan brmuncung/acuan semperit
*taburkan coklat urai utk hiasan
*bakar dgn suhu 160'c selama 15-20 minit..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...............
Khamis, 18 Julai 2013
AYAM PANGGANG MADU
Assalamualaikum n slm sejahtera.. slam ramadhan utk semua umat islam..hari ni dah masuk ke 10 ramadan..insya Allah 1/3 bln selamat kita mnjalani ibadah brpuasa n harap2 kita dpt menyelesaikn bulan yg penuh barakah ni dgn penuh ketakwaan..amin
menu hari ni mmg mudah n sdp.. sesuai utk BBQ n Nasi Ayam..jom kita tgk resepinya...
Bhn2
1 ekor ayam (belah 4)
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 cm halia (ketuk)
air secukupnya
sedikit garam..x letak pun xpe
**rebus ayam..1/2 msk..
Bhn2 Perapan
5 sdb kicap manis
3 sdb sos tiram (klau dpt sos tiram utk ayam)
1 sdb madu
1 sdb oren sunquick(yg buat air tu ye)
Cara2
* masukkn dlm mangkuk besar ayam rebus yg 1/2 msk tadi..bawang putih n halia dlm rebusn tu ambil sekali ea utk buat perapn jg
* tuangkn bhn2 perapan tadi..gaul rata...n perap selama 1 - 2 jam..lagi lm pun best..selang 1/2 jam..balik2kn
* bakar ayam dgn suhu 200'c agk2 10 - 15 minit..or hngga ayam masak
* disajikn brsama2 sos kegemaran...
*** kalau mmber2 inginkn ayam yg lebih juicy..potong kecil2 ayam..kemudian gaulkn dgn bawang putih + halia yg ditumbuk kasar dan bhn2 perapan tadi..(ayam tak perlu direbus ye)...perap semalamn or 4 - 5 jam pun okey (simpan dlam peti sejuk tau..)..kemudian boleh le dibakar dlm ketuhar or sesuai sgt2 utk BBQ..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.............
menu hari ni mmg mudah n sdp.. sesuai utk BBQ n Nasi Ayam..jom kita tgk resepinya...
Bhn2
1 ekor ayam (belah 4)
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 cm halia (ketuk)
air secukupnya
sedikit garam..x letak pun xpe
**rebus ayam..1/2 msk..
Bhn2 Perapan
5 sdb kicap manis
3 sdb sos tiram (klau dpt sos tiram utk ayam)
1 sdb madu
1 sdb oren sunquick(yg buat air tu ye)
Cara2
* masukkn dlm mangkuk besar ayam rebus yg 1/2 msk tadi..bawang putih n halia dlm rebusn tu ambil sekali ea utk buat perapn jg
* tuangkn bhn2 perapan tadi..gaul rata...n perap selama 1 - 2 jam..lagi lm pun best..selang 1/2 jam..balik2kn
* bakar ayam dgn suhu 200'c agk2 10 - 15 minit..or hngga ayam masak
* disajikn brsama2 sos kegemaran...
*** kalau mmber2 inginkn ayam yg lebih juicy..potong kecil2 ayam..kemudian gaulkn dgn bawang putih + halia yg ditumbuk kasar dan bhn2 perapan tadi..(ayam tak perlu direbus ye)...perap semalamn or 4 - 5 jam pun okey (simpan dlam peti sejuk tau..)..kemudian boleh le dibakar dlm ketuhar or sesuai sgt2 utk BBQ..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.............
Selasa, 9 Julai 2013
SUP AYAM
Dgn lafaz bismillah kk noly mmbuka bicara..Assalamualaikumn n slm sejahtera semuanya.. menu yg mmg mnyegarkn.. sup ayam.. sbb apa sup hari ni special..sbb rsnya mmg sdp.. klau x percaya cuba le.. okey kita terus sj ke menu n resepinya..JOM
Bhn2
1/2 ekor ayam
2 biji kentang..belah 4 (ms ni kk noly x letak..kehabisn stok ^__^)
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 bungkus sup bunjut
1 sdb rempah kurma
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa ..jika suka
mnyak utk menumis
Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
Bhn Hiasan
bawang goreng
daun sup
*ms ni kk noly x dan nk letak..hidangn utk ankanda kk noly..klau letak gerenti ditapisnya kuah tu.... ^____^V
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan brsama2 dgn bhn blend..tumis hngga kekuning n naik bau
*tuangkn air secukupnya..masukkn kentang n biarkn kuah tu mndidih sekejap..baru le masukkn ayam
*masukkn sekali sup bunjut, garam,serbuk perasa,rempah kurma, serbuk lada hitam n serbuk lada sulah..kacau n biarkn kentang empuk n ayam msk
*bila dh msk..seimbangkn rasanya..dh nyummmyy...boleh le padamkn api..siap..
*ms mnghidang boleh le taburkn bawang goreng n daun sup
*kuah lebih sdp n wangi..sbb kk noly tambah rempah kurma..cuba le..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...................
Bhn2
1/2 ekor ayam
2 biji kentang..belah 4 (ms ni kk noly x letak..kehabisn stok ^__^)
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
1 bungkus sup bunjut
1 sdb rempah kurma
sedikit serbuk lada hitam
sedikit serbuk lada sulah
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa ..jika suka
mnyak utk menumis
Bhn2 Blend
1 biji bawang besar
4 biji bawang merah
4 ulas bawang putih
2 cm halia
Bhn Hiasan
bawang goreng
daun sup
*ms ni kk noly x dan nk letak..hidangn utk ankanda kk noly..klau letak gerenti ditapisnya kuah tu.... ^____^V
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan brsama2 dgn bhn blend..tumis hngga kekuning n naik bau
*tuangkn air secukupnya..masukkn kentang n biarkn kuah tu mndidih sekejap..baru le masukkn ayam
*masukkn sekali sup bunjut, garam,serbuk perasa,rempah kurma, serbuk lada hitam n serbuk lada sulah..kacau n biarkn kentang empuk n ayam msk
*bila dh msk..seimbangkn rasanya..dh nyummmyy...boleh le padamkn api..siap..
*ms mnghidang boleh le taburkn bawang goreng n daun sup
*kuah lebih sdp n wangi..sbb kk noly tambah rempah kurma..cuba le..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA...................
Jumaat, 5 Julai 2013
AYAM MSK KARIKURMA BRLADA
Assaamualaikum n slm sejahtera pembuka tirai..utk sekian kalinya, kk noly mngulai mnggunakn campuran kari kurma ..mmg sdp...ikut le nk gunakn brand apa pun..kk noly ms ni gunakn brand Adabi...n yg bestnya menu hari ni x guna santan pun n kk noly lebihkn penggunaan bawang besar utk memekatkn kuahnya...klau nk variasikn menu ni n nk tambah santan, pun boleh je kn..
jom kita tgk resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam
2 sdb sos cili
2 biji kentang
3 sdb rempah kurma
3 sdb rempah kari daging
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
minyak
air secukupnya
1 cm gula melaka
serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bhn2 Blend
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili api (kepedasan ikut citarasa sndiri)
2 cm halia
1 cm lengkuas
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tunggu hngga wangi n terbit mnyak
*perlahankn api dapur..masukkn rempah kurma n kari..kacau sekejap..tuangkn sedikit air.. tambah gula melaka n garam kacau lagi..hngga rempah msk n terbit mnyak
*masukkn ayam..kacau n biarkn seketika..sampai ayam berubah warna..
*boleh le tuangkn air secukupnya..tudungkn periuk n reneh ats api sederhana...
*tuangkn sos cili n kacau lagi..
*biarkn kuah memekat..n terbit mnyak..kepekatn ikut suka sndiri ye..
seimbangkn rs....siapppp
*mmg best le campurn karikurma ni...gulai lebih sdp....
***klau nk tambah santan pun sdp.. lain ms kk noly post menu yg letak santan okey..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA................
jom kita tgk resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam
2 sdb sos cili
2 biji kentang
3 sdb rempah kurma
3 sdb rempah kari daging
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga,kayu manis
minyak
air secukupnya
1 cm gula melaka
serbuk perasa jika suka
garam secukup rasa
Bhn2 Blend
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
6 biji cili api (kepedasan ikut citarasa sndiri)
2 cm halia
1 cm lengkuas
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan n bhn blend..tunggu hngga wangi n terbit mnyak
*perlahankn api dapur..masukkn rempah kurma n kari..kacau sekejap..tuangkn sedikit air.. tambah gula melaka n garam kacau lagi..hngga rempah msk n terbit mnyak
*masukkn ayam..kacau n biarkn seketika..sampai ayam berubah warna..
*boleh le tuangkn air secukupnya..tudungkn periuk n reneh ats api sederhana...
*tuangkn sos cili n kacau lagi..
*biarkn kuah memekat..n terbit mnyak..kepekatn ikut suka sndiri ye..
seimbangkn rs....siapppp
*mmg best le campurn karikurma ni...gulai lebih sdp....
***klau nk tambah santan pun sdp.. lain ms kk noly post menu yg letak santan okey..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAA................
Selasa, 2 Julai 2013
GULAI AYAM
Assalamualaikum n slmt sejahtera mmbuka bicara... menu ayam x boleh tinggal...feveret ankanda2 kk noly.. N3 yg lps kk noly post menu gulai daging..kali ni resepi yg sm, tapi kk noly gunakn ayam.... jom tgk resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam
4 cwn santan (1 biji kelapa)..ambil 1 cwn yg cair
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis
2 sdb sos cili
1 cm gula melaka
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka
mnyak
Bhn blend 1 (Basah)
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Bhn Blend 2 (Kering)
4 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdt lada hitam
*semua bhn2 disanggan/sanggai
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan brsama2 dengan bhn blend basah..biarkn wangi n trbit mnyak
*kemudian masukkn bhn blend kering, garam n gula melaka..tumis lagi hngga wangi..tuangkn sedikit air..kacau lagi
*masukkn ayam..kacau2..bila agk2 ayam brubah warna masukkn plk santan cair..reneh ats api sederhana..biarkn ayam empuk
*masukkn pula santan pekat n sos cili n srbuk perasa(jika suka)
*biarkn kuah memekat n terbit mnyak..kepekatn kuah ikut selera sndiri okey
*seimbangkn rasa...siappp
*boleh je nk tambah kentang..ms ni kk noly x letak..habis stok ^___^
SLMT MNCUBA N MMSK SEMUANYA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Bhn2
1 ekor ayam
4 cwn santan (1 biji kelapa)..ambil 1 cwn yg cair
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis
2 sdb sos cili
1 cm gula melaka
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka
mnyak
Bhn blend 1 (Basah)
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Bhn Blend 2 (Kering)
4 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdt lada hitam
*semua bhn2 disanggan/sanggai
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan brsama2 dengan bhn blend basah..biarkn wangi n trbit mnyak
*kemudian masukkn bhn blend kering, garam n gula melaka..tumis lagi hngga wangi..tuangkn sedikit air..kacau lagi
*masukkn ayam..kacau2..bila agk2 ayam brubah warna masukkn plk santan cair..reneh ats api sederhana..biarkn ayam empuk
*masukkn pula santan pekat n sos cili n srbuk perasa(jika suka)
*biarkn kuah memekat n terbit mnyak..kepekatn kuah ikut selera sndiri okey
*seimbangkn rasa...siappp
*boleh je nk tambah kentang..ms ni kk noly x letak..habis stok ^___^
SLMT MNCUBA N MMSK SEMUANYA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Isnin, 1 Julai 2013
GULAI DAGING
Assalamualaikum n slm sejahtera pembuka kata...smga mmber2 semua sht selalu.....N3 kali ni gulai daging.. homemade punya rempah... sdp tau..boleh le try resepi ni.. jom kita terus ke resepinya
Bhn2
1/2 kg daging
4 cwn santan (1 biji kelapa)..ambil 1 cwn yg cair
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bnga cengkih,buah pelaga n kayu manis
2 sdb sos cili
1 cm gula melaka
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka
mnyak
Bhn blend 1 (Basah)
2 biji bawang besar
4 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
2 cm halia
1 cm lengkuas
Bhn Blend 2 (Kering)
4 sdb ketumbar biji
1 sdt jintan manis
1 sdt jintan putih
1 sdt lada hitam
*semua bhn2 disanggan/sanggai
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan brsama2 dengan bhn blend basah..biarkn wangi n trbit mnyak
*kemudian masukkn bhn blend kering, garam n gula melaka..tumis lagi hngga wangi..tuangkn sedikit air..kacau lagi
*masukkn daging n santan cair..reneh ats api sederhana..biarkn daging empuk
*masukkn pula santan pekat n sos cili n srbuk perasa(jika suka)
*biarkn kuah memekat n terbit mnyak..kepekatn kuah ikut selera sndiri okey
*seimbangkn rasa...siappp
*boleh je nk tambah kentang..ms ni kk noly x letak..habis stok ^___^
SLMT MNCUBA N MMSK SEMUANYA
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAA....................