Khamis, 18 Julai 2013

AYAM PANGGANG MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera.. slam ramadhan utk semua umat islam..hari ni dah masuk ke 10 ramadan..insya Allah 1/3 bln selamat kita mnjalani ibadah brpuasa n harap2 kita dpt menyelesaikn bulan yg penuh barakah ni dgn penuh ketakwaan..amin
menu hari ni mmg mudah n sdp.. sesuai utk BBQ n Nasi Ayam..jom kita tgk resepinya...



Bhn2

1 ekor ayam (belah 4)
4 ulas bawang putih (ketuk)
2 cm halia (ketuk)
air secukupnya
sedikit garam..x letak pun xpe
**rebus ayam..1/2 msk..

Bhn2 Perapan

5 sdb kicap manis
3 sdb sos tiram (klau dpt sos tiram utk ayam)
1 sdb madu
1 sdb oren sunquick(yg buat air tu ye)





Cara2

* masukkn dlm mangkuk besar ayam rebus yg 1/2 msk tadi..bawang putih n halia dlm rebusn tu ambil sekali ea utk buat perapn jg
* tuangkn bhn2 perapan tadi..gaul rata...n perap selama 1 - 2 jam..lagi lm pun best..selang 1/2 jam..balik2kn
* bakar ayam dgn suhu 200'c agk2 10 - 15 minit..or hngga ayam masak
* disajikn brsama2 sos kegemaran...
*** kalau mmber2 inginkn ayam yg lebih juicy..potong kecil2 ayam..kemudian gaulkn dgn bawang putih + halia yg ditumbuk kasar dan bhn2 perapan tadi..(ayam tak perlu direbus ye)...perap semalamn or 4 - 5 jam pun okey (simpan dlam peti sejuk tau..)..kemudian boleh le dibakar dlm ketuhar or sesuai sgt2 utk BBQ..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA.............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan