Ahad, 30 Jun 2013

LAKSA KELANTAN


Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. menu dr cik siti wan kembang..laksa Kelantan..suami kk noly org Klntan..dan sekarang kk noly dh pun bermastautin di bumi Klntan, mk trpaksa le bljr memsk menu2 Klntan..kali ni, trhasil le laksa kelate dr air tangan org Johor...biasanya di Klntan dh siap trjual laksa..tnggal sediakn kuahnya sj..klau di tmpat lain, trpaksa le buat sndiri laksa tu or beli je laksa kering..

nk cerita nostalgia ms mula2 kk noly jdi menantu ore Kelate ni..mulanya kk noly mmg x pandai mkn laksa ni..ore kelate mkn laksa ni x mnggunakn sudu tapi tangan..ada plk trhidang kepingan belacan n garam pd hidangn tu..setahu kk noly mkn nasi je gunakn tangan..aii mcm mn nk mkn ni..bkn apa ye teman2..biasanya kita mkn menu yg brkuah, mee, laksa Johor..mmg guna garfu n sudu...yg ni mcm mn..akhirnya trpaksa mnta sudu pd tuan rumah yg mnyediakn hidangn ni..sampai sekarang pun kk noly x pandai mnggunakn tgn bila mkn laksa kelate ni..sorryyyy sdp guna sudu, dpt mkn sekali ngan kuahnya..tapi en abe n org kelate kata lebih sdp mkn laksa ni mnggunakn tgn...hehe mmg x pandai..jgn marah..
jom kita tgk resepinya


Bhn2
1 kg laksa

Bhn Kuah Laksa
1 kg ikan selayang(sardin) / kembung..rebus ambil isinya n kisar halus
6 cawan santan pekat (dr 2 biji kelapa)
air secukupnya
2 keping asam keping(gelugur)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
serbuk perasa(jika suka)

Bhn Blend/kisar
10 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sdt lada hitam
1 cm halia


Cara2
*campurkn ikan yg siap dikisar, bhn2 blend, santan n asam keping dlm periuk
*panaskn ats api sederhana
*tambah garam,gula n serbuk perasa..sntsa kacau...
*tambah air secukupnya..kepekatan kuah ikut citarasa sndiri..
*tunggu hngga kuah mndidih..padamkn api..


Sambal Lada
cili api
cuka/limau kasturi
garam n gula secukup rs
***blend bhn2 di atas

Ulam2n
timun..hiris memanjang
kacang panjang..potong kecil2
tauge
bnga kantan..racik halus
daun kesum..mayang halus
kobis..mayang halus

Bhn2 Sampingn Lain
garam
belacan

utk tip..
***utk kuah thn lebih lm..didihkn santan trlebih dulu..kemudian baru le masukkn bhn2 lainnya..n biarkn kuah mndidih sekali lagi...
***supaya kuah x pecah santan,,hendak le sntsa dikacau kuah tu walaupun api sudah dipadamkn.. selang 5 minit, kacau lagi..begitu le brulang2 hngga kuah mula mnyejuk..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAAAA........................

Sabtu, 29 Jun 2013

AYAM MADU

Assalamualaikum n slm sejahtera..menu ayam lagi..jgn marah.. N3 feberet anak2anda kk noly..try le menu ni..mmg sdp..menu ala2 msk merah, tapi kk noly tambah sedikit madu..jom terus ke resepinya


Bhn2

1 ekor ayam..goreng lembap 3/4 msk
50 ml susu cair
4 sdb sos cili
2 sdb madu
air secukupnya (kepekatn ikut suka)
garam secukup rasa
gula secukup rasa
1 biji bawang besar (potong bulat)
mnyak utk menumis (lebihn gorengn ayam tadi)


Bhn2 Blend

10 - 15 btg lada kering (kepedasan ikut suka)
2 biji bawang besar
3 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia
2 batang serai (nk ketuk je pun okey)


Cara2

*pijarkn mnyak..masuk bhn2 blend..tumis hngga gareng n terbit mnyak
*masukkn garam n gula secukup rasa
*tuangkn sos cili..kacau lagi..
*masukkn ayam..tambah sedikit air (jika perlu),,reneh sebentar ats api perlahan)
*tuangkn susu cair n madu..kacau lagi..
*masukkn hirisan bawang besar..biar seketika..
*padamkn api n boleh le disajikn brsama2 nasi panas,nasi empit,lontong or hidngn kesukaan lainnya


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA,,,,,,,,,,,,,,,,,

Jumaat, 28 Jun 2013

MASAK LEMAK PUCUK PAKU KACANG PANJANG

Assalamualaikum n slm sejahtera..
menu kg yg simple n sdp..disajikn brsama2 menu lainnya..tanpa bnyak bicara..jom kita tgk resepi kg yg mudah lagi mnyelerakn ni.. JOM


Bhn2

3 ikat pucuk paku
5 batang kacang panjang
2 batang lada kering (kerat pendek)
4 cawan santan (1 biji kelapa)
3 sdb udang kering (rendam n tumbuk kasar)
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka


Bhn Blend

5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm kunyit hidup


Cara2

*masukkn santan, udang kering n bhn blend, garam n serbuk perasa dlm periuk n panaskn atas api hngga mendidih...sntsa kacau
*setelah mndidih, masukkn pucuk paku, kacang panjang n keratan cili kering tadi..
*biarkn mndidih sekali lagi n sayur2n masak ..
*boleh padamkn api n disajikn brsama2 menu sampingn lainnya..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA.......................

PUDING JAGUNG


Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung CiptaRasa Noly..utk sekian kalinya kk noly memuding lagi..almaklum..menu ni adalah menu feberet ankanda2 kk noly, trutama anakanda bungsu brumur 3 thn...anakanda Zulhaikal.. Jom kita tgk menu n resepi yg serba ringkas ni


Bhn2

1 cawan tepung kastard
1 tin jagung
3 cawan air
1 tin susu cair (400gm)
1/2 cawan gula pasir (kemanisan ikut citarasa sndiri)


 Cara2

*campurkn semua bhn2 di atas dlm periuk n panaskn ats api..
*bila bancuhn puding memekat n brkilat..boleh le tuang dlam acuan kecil or loyang...
*bila puding sejuk..boleh le disimpan dlm peti sejuk n boleh le disajikn


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA.............................

Isnin, 24 Jun 2013

BANDOS/GANDOS

Assalamualaikum n slm sejahtera semua  pengunjung CRN.. haaa ada x sapa2 tahu resepi menu ni..kuih tradisional keturunan jawa n trkenal di kg kk noly, Muar Johor.. ank2 keturunan jawa, msti tau menu ni.. sebenarnya menu ni ada acuan yg trsendiri..tapi mn nk cari acuan ni sekarang kn, lebih2 lagi di bumi Kelantan ni....nak tahu acuan kuih ni berbentuk 'D' or separa bulatan..tapi kk noly trpaksa gunakn acuan kuih cara dek tringin tramat nk mkn kuih ni..guna le mn2 acuan yg ada kt umah ..jom kita tgk resepinya..




Bhn2

2 cawan tepung gandum
1 cawan kelapa parut (cari yg agak muda n ambil yg putih)
1 cawan santan/air biasa (kk noly letak santan, nk bagi lemak sikit)
air hangat secukupnya/air biasa pun okey
garam secukup rasa (biar rs lemak2 okey)



Cara2

*panaskn oven n acuan yg siap digris mnyak
*gaul semua bhn2 di atas..agk2 mcm nk buat lempeng / kuih cara
*tuang penuh adunan dlm acuan.. tunggu hngga msk..
*buat hngga habis ..setiap kali nk masukkn adunan baru, gris dulu acuan dgn mnyak..
*jika dibakar atas api dapur lagi ngam..lebih tradisional..ada kesan hangit sikit2 dikuih tu..
*dihidangkn brsama2 sambal tumis, rendang daging or ayam..or cicah dgn apa2 pun sdp..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA...............

Khamis, 13 Jun 2013

SAWI GORENG SOS TIRAM

Assalamualaiku n slm sejahtera semuanya..menu simple je hari ni.. sayur sawi brsos tiram.. ala2 masakn cina le kot.. tapi kk noly x guna daging or ayam ..sbb ms ni stok dlm fridge habis licin..yg ada ikan bilis..jadi bantai je le kn..jom kita ke menunya..

Bhn2
5 pokok sawi
6 ulas bawang putih..ketuk n racik halus
hirisan daging/dada ayam/ikan bilis (ikut selera) pilih mn satu okey
5 sdb sos tiram sayuran (sos tiram biasa pun okey..tapi sos tiram biasa lebih masin..brhati2 jgn trlebih sudah)
mnyak utk menumis
beberapa titis mnyak bijan(xde pun okey je)


Cara2

*basuh sawi n rendam sekejap ngan air garam..tos n rendam semula ngan air biasa..toskn semula..utk hilangkn sisa2 racun n kekotorn lain
*pijarkn sedikit mnyak dlm kuali..
*masukkn bawang putih..tumis hngga kekuning...
*masukkn hirisan daging/ayam/ikan bilis..
*bila daging dh agk empuk..tuangkn sos tiram..kacau seketika
*masukkn sawi..kacau2..renjiskn sedikit mnyk bijan (jika suka) ..angkat...

***kk noly sngaja x potong sawi tu..buat style maskn cina...
***kk noly suka bila msk sayur n nk gunakn sos tiram..msti cari sos tiram sayurn..lebih manis n x berapa masin..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA..

DAAAAAAAAAAAAAAA.................

REBUNG MASAK LEMAK

Assalamualaikum n slm sejahtera..mskn style kelate, set lengkap menu ni msti ada sambal belacan, ikan kering goreng or ikan goreng...klau kt kelate msti budu x tinggal le kn..sorry ye lada hitam tu nmpak agk kasar lagi..x kisah le..jnji sdp n yummy...Jom kita terus ke resepinya


Bhn2 Tumbuk/Blend
5 ekor ikan selayang(sardin)/kembung
*rebus/goreng/bakar (asingkn isi n tulang)
1 sdt lada hitam
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


Bhn2 B
rebung secukupnya
1/2 biji kobis
1 ikat pucuk paku pakis
4 cwn santan (dr 1 biji kelapa)
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)


Cara2
*rebus rebung hngga empuk n toskn airnya..
*masukkn bhn2 tumbuk n santan dlm periuk n panaskn ats api sederhana..sntsa kacau..
*bila santan telah mndidih masukkn rebung n sayur2n tadi
*tambah garam n serbuk perasa..bila mndidih ..tutup api n siap utk disajikn...


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA..............


BAULU PANDAN

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..x mau bnyak bicara,  Jom kita membaulu lagi..



Bhn2

150 gm gula kastor
150 gm tepung gandum
4 biji telur
2 sdb minyak jagung/ mnyak msk
sedikit esen pandan
sedikit pewarna hijau



Cara2

*panaskn oven selama 15 - 20 minit
*alas loyang dgn kertas mnyak n griskn dgn mnyak
*pukul telur n gula..hngga kembang n putih..speed maksimam..selama 15 minit
*masukkn esen pandan n pewarna hijau..pukul lagi
*tuangkn mnyak n pukul sedikit lagi
*masukkn tepung sedikit demi sedikit n gaul rata..
*tuang adunan dlm loyang n bakar dgn suhu 150'c - 160'c selama 45 minit or hngga baulu msk..mngikut kesesuaian oven masing2 ..
*boleh jg gunakn acuan kecil n bakar selama 15 - 20 minit..ikut besar mn acuan yg digunakn..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA...................

LEMPENG PISANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..
N3 melayu lama..sdp,ringkas n senang penyediaannya.. penkek melayu..apa agi..lempeng le..kali ni buat lempeng pisang..resepi paling simple.jom terus kita ke resepinya..



Bhn2

5 biji pisang berangan..nk guna pisang lemak manis/emas pun okey
1 1/2 cawan tepung gandum..agak2 ikut besar mn pisang tu..sesuaikn
2 sdb kelapa parut ( x letak pun okey..) ikut selera ms nk msk tu ye
2 sdb gula pasir
1/2 sdt garam


Cara2

*masukkn pisang yg siap dikupas dlm bekas, + garam n gula..lenyek hngga hancur
*masukkn tepung n kelapa parut..gaul rata
*dgn mnggunakn pan non stick, panaskn ats api yg paling kecil
*titiskn sedikit mnyak dlm kuali tadi n tuangkn sesenduk adunn n leperkn sedikit..
*tutup kuali sebentar..kemudian trbalikkn lempeng
*bila lempeng kekuningn..boleh le angkat..siap


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.....................

Jumaat, 7 Jun 2013

KUIH KASWI

Assalamualaikum n slm sejahatera.. N3 yg mmg feberet kk noly n family..klau buat kuih kaswi, kk noly lebih suka gunakn gula melaka,,warna lebih cerah n rsnya lebih sdp.... tanpa bnyak bicara, jom kita terus ke resepinya..


Bhn2 A

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi kayu
1/2 sdt kapur kuih

Bhn2 B

2 tongkol gula melaka
1/2 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
5 cawan air (lebih kurang 1000ml)
2 helai daun pandan

Bhn2 C

1/2 biji kelapa parut (yg agk muda)
secubit garam



Cara2

*panaskn periuk kukusan
*masakkn bhn2 B ats api..hngga gula larut..tapiskn
*bancuh bhn2 A n bhn2 B..hngga larut..mnggunakn whisk
*tapiskn adunn tadi n tuang dlm loyang yg siap disapu mnyak..
*kukus adunn selama 30 minit/hngga msk
*gaul kelapa n garam (kukuskn sebentar..klau inginkn kelapa tu thn lama)klau x.. xpe je
*setelah kuih sejuk..boleh le dipotong n digaul dgn kelapa tadi..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA...................

Isnin, 3 Jun 2013

KEK VANILLA COKLAT

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. kek vanilla coklat.. resepi asal kk noly dpt dr buku resepi keluarn karang kraf..kk noly ejas sikit2 mngikut bhn2 yg ada di dapur umh kk noly.. tajuk pun x brtukar sbb bhn yg kk noly gunakn mmg lain dr resepi asl..bhn asasny sm..yg lain dh tukar wajah...kek ni lembut sgt2.. jom kita tgk resepinya..



Bhn2

80 gm tpung gndum
75 gm gula kastor
4 bji telur
1 sdt coklat emulco
50 ml mnyk jgung
1 sdt ovelatte
1/2 sdt esen vanilla
sedikit pewarna kuning

Krim Mentega
100 gm mentega
50 gm gula aising
-pukul kedua2 bhn hingga kembang n putih (boleh tambah sedikit esen vanilla or perisa kegemaran lainnya..jika suka)



Cara2

-pukul gula kastor,telur n ovelatte ..hingga kembang
-msukkn tpung gandum...pukul sikit lg..sekejap je..
-masukkn  minyak jagung...gaul rata
-adunn dbahagi kpd 2 bahagian
-1 bhgn dicampur coklat emulco n 1 bhgn lg dicampur dgn esen vanilla n pewarna kuning
-bakar adunn vanilla dahulu dgn suhu 150'c selama 15 minit/hingga kek masak
-bakar adunn coklat pula..mnggunakn loyang yg sama saiz..
-setelah kek sejuk,sapukn krim mentega pd kek vanilla n dilapis dgn kek coklat

***sekiranya kek ni dibakar dgn mnggunakn loyang yg lebih besar..kek akn jadi nipis n boleh le digulung..jadi le kek gulung vanilla coklat.. okeyyy..



SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.................

Ahad, 2 Jun 2013

KEK SPAN PANDAN II

Assalamualaikum..alhamdulillah utk sekian kalinya kek span pandan lagi.. resepi yg brbeza dr kek span N3 kk noly yg lepas.. pelbagai versi, pelbagai rasa....jom terus ke resepinya..


Bhn2

150 gm tepung superfine or gandum
150 gm gula kastor
1 sdb ovellet
5 biji telur
1 sdt baking powder
80 ml air
80 ml mentega cair or 2 sdm mentega cairkn
1/2 sdt esen pandan
sedikit pewarna hijau



Cara2

-bancuh air dgn pewarna hijau..ketepikn
-campurkn telur, ovellet, gula, tepung, serbuk penaik.. pukul hngga kembang n putih.. speed paling tinggi..15 minit
-kemudian masukkn esen pandan n air bancuhn pewarna hijau.sedikit2 n  pukul hngga adunn betul2 ringan
-tuangkn mentega cair n pukul sedikit lgi..
-tuangkn adunn dlm loyang yg siap dialas kertas mnyak n di sapu mnyak pd dasar loyang sj..
-bakar pd suhu 150'c - 160'c pd oven yg dipanaskn trlebih dulu selama 40 or 45 minit or hngga kek msk...
-setelah msk terus keluarkn dr oven n terlangkupkn ats redai seketika.... supaya kek x mendap


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAA..