Khamis, 13 Jun 2013

REBUNG MASAK LEMAK

Assalamualaikum n slm sejahtera..mskn style kelate, set lengkap menu ni msti ada sambal belacan, ikan kering goreng or ikan goreng...klau kt kelate msti budu x tinggal le kn..sorry ye lada hitam tu nmpak agk kasar lagi..x kisah le..jnji sdp n yummy...Jom kita terus ke resepinya


Bhn2 Tumbuk/Blend
5 ekor ikan selayang(sardin)/kembung
*rebus/goreng/bakar (asingkn isi n tulang)
1 sdt lada hitam
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih


Bhn2 B
rebung secukupnya
1/2 biji kobis
1 ikat pucuk paku pakis
4 cwn santan (dr 1 biji kelapa)
garam secukup rasa
serbuk perasa (jika suka)


Cara2
*rebus rebung hngga empuk n toskn airnya..
*masukkn bhn2 tumbuk n santan dlm periuk n panaskn ats api sederhana..sntsa kacau..
*bila santan telah mndidih masukkn rebung n sayur2n tadi
*tambah garam n serbuk perasa..bila mndidih ..tutup api n siap utk disajikn...


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAA..............


Tiada ulasan:

Catat Ulasan