Khamis, 13 Jun 2013

LEMPENG PISANG

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya..
N3 melayu lama..sdp,ringkas n senang penyediaannya.. penkek melayu..apa agi..lempeng le..kali ni buat lempeng pisang..resepi paling simple.jom terus kita ke resepinya..



Bhn2

5 biji pisang berangan..nk guna pisang lemak manis/emas pun okey
1 1/2 cawan tepung gandum..agak2 ikut besar mn pisang tu..sesuaikn
2 sdb kelapa parut ( x letak pun okey..) ikut selera ms nk msk tu ye
2 sdb gula pasir
1/2 sdt garam


Cara2

*masukkn pisang yg siap dikupas dlm bekas, + garam n gula..lenyek hngga hancur
*masukkn tepung n kelapa parut..gaul rata
*dgn mnggunakn pan non stick, panaskn ats api yg paling kecil
*titiskn sedikit mnyak dlm kuali tadi n tuangkn sesenduk adunn n leperkn sedikit..
*tutup kuali sebentar..kemudian trbalikkn lempeng
*bila lempeng kekuningn..boleh le angkat..siap


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA.....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan