Jumaat, 7 Jun 2013

KUIH KASWI

Assalamualaikum n slm sejahatera.. N3 yg mmg feberet kk noly n family..klau buat kuih kaswi, kk noly lebih suka gunakn gula melaka,,warna lebih cerah n rsnya lebih sdp.... tanpa bnyak bicara, jom kita terus ke resepinya..


Bhn2 A

2 cawan tepung gandum
1/2 cawan tepung ubi kayu
1/2 sdt kapur kuih

Bhn2 B

2 tongkol gula melaka
1/2 cawan gula pasir (kemanisan ikut suka)
5 cawan air (lebih kurang 1000ml)
2 helai daun pandan

Bhn2 C

1/2 biji kelapa parut (yg agk muda)
secubit garam



Cara2

*panaskn periuk kukusan
*masakkn bhn2 B ats api..hngga gula larut..tapiskn
*bancuh bhn2 A n bhn2 B..hngga larut..mnggunakn whisk
*tapiskn adunn tadi n tuang dlm loyang yg siap disapu mnyak..
*kukus adunn selama 30 minit/hngga msk
*gaul kelapa n garam (kukuskn sebentar..klau inginkn kelapa tu thn lama)klau x.. xpe je
*setelah kuih sejuk..boleh le dipotong n digaul dgn kelapa tadi..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAA...................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan