dgn kalimah bismillahirrohman nirohhim..kk noly mulakn bicara..kali ni kk noly try msk kuih talam keladi.. ada sebiji keladi..lebihn utk menu mnggu lps.. tinjau2 mr google n ada le 1or 2 resepi yg brkenan..tapi ada le kk noly ejas sikit2..ruper x berapa cmtik je kn talam kk noly ni..tapi yg penting rsnya mmg sdp...lebih mkn, kk noly masukkn dlm fridge..mkn sejuk2 lagi sdp rupanyer...Jom kita tgk je resepinya
1 cawan tepung beras
2 sdm tepung ubi
2 sdm tepung gandum
1/2 cawan gula (kemanisan ikut suka)
1/2 sdt garam
3 cwn santan cair
1 cawan keladi yg dipotong dadu n siap direbus(kukus)
Cara2
-panaskn periuk kukusan
-campurkn semua bhn2 kecuali keladi..
-tapiskn dlm periuk n masak hngga naik wap..(sedikit pekat..sekejap je)
-masukkn keladi..kacau lgi
-tuangkn adunn dlm loyang n kukus selama 30 minit
Bhn2 Lapisan Atas
1 cawan tepung gandum
1 sdm tepung ubi
1 sdm tepung beras
2 biji telur
1/2 cawan gula kemanisan ikut suka)
3 cawan santan pekat
sedikit pewarna ungu
Cara2
-campurkan semua bhn di atas
-tapiskn dlm periuk n msk hngga naik wap
-tuangkn pd lapisan bawah talam tadi n kukus selama 30 minit..
***bila kuih betul2 sejuk, boleh le dipotong n disajikn...
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Suka talam keladi, nampak pun sedap. Ya ke lebih sedap makan sejuk?, boleh cuba nanti..
BalasPadamaha betul Zanita (kasihilmar) msuk dlm fridge lgi sdp tau.. try le.. ^__^
BalasPadam