Ahad, 3 Mac 2013

TALAM KELADI BERLAUK

Assalamualaikum pembuka kata
apa kabo semua pengunjung blog kk noly..smga ceria selalu..kk noly mmg suka mkn kuih talam berlauk..kuih feberet le katakn..masih ada lgi lebihn keladi kt umh kk noly..tambah le dlm talam berlauk kk noly ni...kali ni kk noly buat talam yg simple je..xde pn inti daging or ayam..kk noly tabur ngan bhn hiasan je..jnji ada rupe talam berlauk..resepi ni kk noly belek dlm buku resepi chef Hanieliza.. terima kasih pd yg empunyer resepi..nk try resepi dr mmber2 plk..
Jom terus ke resepinya..



Bhn2

1 cwn tepung beras
2 sdm tepung ubi
2 sdm tepung gandum
3 cawan santan (1/2 biji kelapa)
1/2 sdt garam
3 sdm udang kering
1 cawan keladi..yg siap dipotong dadu n direbus/dikukus
1/2 sdt garam (secukup rs)


Bhn Hiasan/Sampingan

3 biji lada merah (dihiris)
daun sup (dihiris)
bawang goreng


Cara2

-panaskn periuk kukusan
-campurkn semua bhn2 A dlm periuk (kecuali keladi n udang kering)
-tapis n tuang dlm loyang kukusan..
-masukkn keladi n udang kering dlm adunan..gaul rata
-kukus adunan selama 30 minit
-sejukkn n boleh le ditabur dgn bhn2 sampingan tadi

***boleh jg ditambah inti daging or ayam n taburkn ats kuih talam tadi..ikut selera..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAA.....................

Tiada ulasan:

Catat Ulasan