Ahad, 2 Disember 2012
PECAL CENCARU + TERUNG
Pecal Cencaru Terung..menu Johor/Jawa
Bhn2
3 ekor ikan cencaru.
3 batang terung.
5 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
2 ketul isi cekur
1 cm belacan
6 biji cili api..kepedasan ikut suka
3 helai daun cekur..hiris rampai
1 biji kelapa parut
garam secukup rasa
gula secukup rasa
Cara2
-ikan n terung dibakar..buang kulit kedua2nya
-seterusnya bakar bawang merah,bawang putih n belacan
-perah kelapa(gunakn air masak..ambil 4 cwn santan)
-tumbuk cili api,belacan n cekur..hngga lumat..masukkn bawang putih n bawang merah..tumbuk lagi..tambah garam n gula
-dlm mangkuk besar, satukan santan n bhn2 tumbuk..gaul rata..seimbangkn rasa..boleh tambah garam n gula jika perlu..
-masukkn ikan n terung yg siap dibakar tadi..
-taburkn hirisan daun cekur yg dihiris rampai..siapppp
***boleh campur lada besar merah dlm bhn tumbuk..
***ikan yg siap dibakar, boleh dibuang tulangnya trlebih dulu sebelum dimasukkn dlm kuah..ikut suka..
***sekiranya ada lebihn menu ni dlm hidangn..boleh disimpan dlm peti sejuk n dipanaskn jika ingin dihidangkn semula
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAAAAAA............................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan