Ahad, 2 Disember 2012

TEMPE MASAK SAMBAL TUMIS BILIS


resepi

bhn2

2 keping tempe(sy guna bungkus plastik) klau bungkus daun pisang 5 keping
100 gm kacang tanah (1/2 cawan) nk tambah pn okey jer
100 gm ikn bilis ( 1 cawan)
100 gm lada kering(rendam air panas)*
5 biji bawang merah*
2 ulas bawang putih*
1 cm belacan( sy ms ni x buh pn)*
sedikit asam jawa/1 keping asam gelugur
garam n gula secukup rasa
serbuk perasa(jika suka)

cara2

-hiris tempe(ikut suka, nk hiris dadu pn boleh, nk hiris nipis pn boleh)
-goreng tempe..hngga kekuningn
-kacang tanah..goreng hngga msk
-ikan bilis digoreng..hngga msk
-blend bhn brtanda *
-tumis bhn blend..hngga naik minyak
-masukkn garam,gula jg serbuk perasa n asam jawa..
-bila sambal dh naik mnyak n sesedap rasa, masukkn tempe, ikan bilis n kacang tanah..gaul lgi n angkat...
siapppp

SLMT MNCUBA
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***kepekatn sambal, mngikut citarasa sndiri, klau nk thn lebih lama, garengkn sedikit sambal n bila sejuk boleh le disimpan dlm balang yg kedap udara..klau utk hidang biasa boleh le cair sikit...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan