Kari Mamak Udang..
resepi
bhan2
10 ekor udang(sderhana bsar)
1 bji bwang bsar(hris)
3 ulas bwang putih(hris)
2 pelepah daun kari
1 sdt halba
2 kping asam gelugur/asam jawa
4 sdb srbuk kari
2 sdb srbuk lada/cili boh
2 btang terung/bendi(ptong ikut ska)
1 bji tomata(belah 4)
1 bji lada merah
1 bji lada hijau
2 bji kentang(potong ikut suka)
garam sckup rsa
gula scukup rsa
serbuk prasa(jika ska)
minyak untuk menumis
rempah tumis (4 skawan)
bhan blend
1 bji bang bsar
5 bji bwang merah
2 ulas bwg putih
1 cm halia
cara2
- pnaskn minyk n tumis bwang putih dan bwang bsar yg dihiris
- msukkn rempah tumis( 4 skawan )
-setelah bawang kekuningn, msukkan halba
-kcau rata
-msukkan bhan blend, tumis hingga naik bau
-msukkan daun kari
-msukkan srbuk lada n srbuk kari,prlahankn api
-msukkan sedikit air,tumis hingga naik minyak
-msukkan kentang,biarkn hingga kentang empuk..tmbah air jika prlu
-msukkan gram,gula,srbuk perasa
-msukkan syur2
-msukkan asam kping n udang
udang jgn msk trlalu lm..sekejap je ye...
-kepekatn kuah, ikut suka lh ye
Taraaa....siap...
klau sdp, mmg mnjadi le tu, klau x umppp.. emmmm tukang masak tu kena selalu2 duk dapur eaaa.. :D
SELAMT MENCUBA
MMASAK DENGN PNUH KSIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
Tiada ulasan:
Catat Ulasan