Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Sabtu, 8 Disember 2012

LEPAT PISANG


ni mmg kegemarn ankanda2ku..lebih2 lgi klau dh duk dlm peti sejuk semalamn..fuhhh lgi best tau..kenyal2 semacam jer
ari ni buat lepat pisang 2 versi yg buh kelapa parut n yg kosong je..ank2 x suka yg ada kelapa...selalu saya buat guna tepung gandum je..haa ari ni try buh tepung beras sikit...

resepi

sesikat pisang emas/embun..ms ni sy guna pisang emas(lemak manis kot..yg montok2 gitu.. :D)
1 cawan tepung gandum
1/2 cwn tepung beras
sedikit kelapa parut(ambik yg putih n kelapa jgn yg tua sgt ok) x letak pn okey je
gula(ikut selera sndiri)
secubit garam
daun pisang secukupnya(dilayur)

cara2

-panaskn periuk kukusan
-lecek pisang..jgn hncur sgt
-masukkn gula n garam pada pisang lecek tadi n gaul
-masukkn tepung....gaul..
-masukkn kelapa parut (jika suka)
-ambil daun pisang n mulakn proses mmbungkus
ambil 2 atau 3 sudu adunn pisang n letakkn pd daun pisang n bungkus..hngga habis
-letakkn pd periuk kukusan n kukus hngga msk..

***sebenarnya kuih ni x perlu sukat2 agk2 je..tepung brgantung pd bnyk n besar mn pisang yg digunakn..jdi agk la ye.. adunn lembut sikit dr adunn nk buat jemput2 pisang..adunn jgn trlalu pekat tau..nnti kerass..
***boleh jg klau nk tambahkn santan/susu cair pada adunn pisang tadi
***penggunaan tepung ikut suka..ada org suka guna tepung gndum sj,atau tepung beras sj atau tepung pulut sj pn ada.. atau pn gabungn antara tepung2 tadi...klau nk tau mn yg lgi kita suka..kena cuba semua style....

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.......

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...