Ahad, 9 Disember 2012

AYAM PEDAS HIJAU



Resepi

bhn2

1/2 ekor ayam(potong ikut suka)

bhn2 kisar

2 biji bawang besar*
4 biji bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 cm halia*
1 cm lengkuas*
1 cm kunyit hidup*
6 biji lada besar hijau*
5 biji cili api hijau*

bhn kisar kering

5 biji buah keras
2 sdm ketumbar biji
1 sdt jintan putih
1 sdt jintan manis
***semua bhn di atas di sangan(goreng tnpa mnyk) n di blend kering(sampai lumat)

2 keping asam gelugur/asam jawa
garam secukupnya
2 cm hirisan gula melaka
1 sdm serbuk ayam/bilis/kiub ayam
2 batang serai(diketuk)
air secukupnya
mnyk utk menumis

cara2

-pijarkn mnyak..masukkn bhn blend..goreng ..naik bau n mnyak
-masukkn serai + bhn kisar kering + garam + gula melaka
-masukkn ayam + air ..renehkn ats api sederhana,,hngga ayam empuk
-masukkn asam keping.. seimbangkn rs..cukup enak.. bila kuah agk pekat n terbit mnyak..boleh le dihidangkn...

SLMT MENCUBA N MEMASAK
MEMASAK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***masakn ni mmg sdp x guna santan...kelemakn bergantung pada buah keras n kepekatn brgantung pada penggunaan bawang besar,, klau nk lgi pedas..boleh tambah cili api hijau...

Tiada ulasan:

Catat Ulasan