Ahad, 9 Disember 2012

AYAM GORENG BERSARDAK


resepi

bhn2 


1/2 ekor ayam(potong ikut suka)
3 biji buah keras*
1 sdm ketumbar*
1/2 sdt jntan manis*
1/2 sdt jntan putih*
2 ulas bawang putih
sedikit serbuk kunyit
garam

cara2
-gaulkn ayam dgn garam, stim ayam setengah msk(rebus pn boleh dgn air yg sederhana n api yg perlahan)..angkat n tos
-sangan(goreng tnpa mnyak) bhn2 brtanda*
-masukkn kunyit serbuk dalam ayam..gaul rata
-blend kering(tumbuk) bhn2 yg disangan tadi + bawang putih
-masukkn bhn blend dlm ayam...
-goreng ayam hngga msk ..angkat

bhn2 sardak

2 sdm tepung ubi
1 sdm tepung jagung
1 sdm tepung beras
1/2 sdt serbuk penaik/baking powder
secubit garam
air
***bancuh semua bhn di atas n goreng pd mnyak gorengan ayam tadi.. masukkn sesudu tepung bila kekuningn..angkat...mnyk biar betul2 panas...buat hngga habis tepung tadi...

taraaaa siappp

SLMT MNCUBA N MEMASAK
MEMASAK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***ms goreng ayam ni sy x stim or rebus pn ayam tu.. sy perap ngan garam, kunyit n bhn blend.. agk 10 minit.... goreng ngan api sederhana...pastikn aym betul2 msk...(kdg2 kena pelbagaikn cara)..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan