Ahad, 25 November 2012

ROTI JALA


RESEPI

bhn2

3 cwn tepung gandum
1 biji telur
sedikit pewarna kuning
sedikit garam
air secukupnya

gaul semua di atas n blend, kemudian tapis supaya tdk brgentel..
dgn mnggunakn kuali leper tnpa melekat..sapukn sedikit minyak n tebarkn roti jala dgn acuannya...

Kuah

250g ayam/daging(potong kecil2)
1 biji kelapa
2 biji kentang(potong kecil2)
4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
sedikit halia
1 paket kecil serbuk kari(4 sudu besar)
1 keping asam gelugur/asam jawa
garam secukup rs
serbuk perasa (jika suka)

blend bawang merah, bwg putih dn halia(tumbuk pn ok), panaskn mnyak..tumis bhn blend hngga naik bau, masukkn pes kari, masukkn garam..tumis hngga naik mnyak, masukkn ayam..kacau, masukkn kentang...masukkn santan cair..bila keduanya agk empuk masukkn santan pekat dan asam keping...sntsa kacau spya sntan tdk pecah..tnggu hingga mendidih..

SELAMAT MENCUBA

MEMASAK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA






Tiada ulasan:

Catat Ulasan