Ahad, 25 November 2012

KEK BATIK




Bahan-bahan

3 biji telur
375 gm butter
1/2 cawan susu pekat manis(klau suka manis boleh tmbah..ikut citarasa sndiri)
15 sudu besar milo
400gm coklat masakan.. dicairkn dulu(dimsk melalui proses double boil)
350gm biskut marie(patahkn 4)

cara2
1.masukkan semua bahan di atas dlm kuali kecuali biskut marie...
2.masakkn bhn2 trsebut dgn api yg sederhana sehingga mendidih..(sntsa kacau)
3.setelah mendidih padamkn api. kemudian masukkan biskut marie n digaul rata n sebati...
4.kemudian masukkn bhn tadi kedlm bekas yg telah dilapik dgn aluminium foil(biar aluminium tadi melebihi bkas supaya senang utk mengeluarkn kek yg telah sejuk dr bekas..
5.tekan2kn kek dgn menggunakn tgn(sarungkn tgn dgn plastik atau guna senduk)..pastikn kek tadi benar2 padat(proses ni penting)
6.setelah sejuk..masukkn bekas kek dlm peti sejuk..biar semalamn...kemudian keluarkn dr peti sejuk...biarkn di luar sehingga biskut dlm kek melembut..(kek ni lgi lm lgi sedap n lembut)..boleh le dipotong...mkn sejuk2(duk dlm peti )pn sdp..

SELAMAT MENCUBA

MEMASAK DENGAN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

Tiada ulasan:

Catat Ulasan