Ahad, 25 November 2012

KEK COKLAT MOIST




resepi..

bhn2 A

1 cawan gula pasir
1 cawan serbuk koko
1 cawan susu pekat
1 cawan susu cair
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil esen vanila

semua bhn dicampur n panaskn atas api, hngga gula hancur..selepas tu rehatkn sebentar

bhn B

1 cwan tepung gandum
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil baking powder

semua bhn di atas di ayak..

bahan C

2 - 3 biji telur..dipukul

cara2

sebelum mengadun bhn kek, panaskn periuk kukusan..

langkah seterusnya,

1. masukkan telur yg telah kembang ke dlm bhn A, kemudian masukkn tepung yg tlh diayk brsama soda bikarbonat n baking paowder ke dlam bhn A, sedikit2 n gaul rata.
2. setelah rata n sebati tapis n masukkn ke dlm loyang yg dilapik dgn kertas minyak
3. tutup loyang dgn aluminium foil supaya kek tdk dimasuki titisan air kukusan..(aluminium tu jgn le trlalu rapat n ketat di loyang..jarakkn supaya ada ruang bila kek tu mngembang)
4. kukus selama 1 jam atau sehinga kek masak..

***semasa dlm proses mengukus, jgn buka kukusan dlm 45 minit pertama..takut2 nnti kek jdi mendap

*** setelah kek masak taburkan coklat rice di atas kek atau boleh jg di curahkn coklat masakan yg telah di msk melalui proses double boiler sebagai topping kek dn barulh ditaburkn coklat rice

SLMAT MENCUBA..

MEMASAK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan