Ahad, 25 November 2012

AYAM UNGKEP








RESEPI 





ayam ungkep lebih kurang sm dgn msk rendang, cuma ayam ungkep tidak mnggunakn santan, kerisek n daun kunyit

Bahan-Bahan

1/2 kg ayam, dipotong
1 batang kulit kayu manis
2 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 biji bawang besar, dihiris bulat
2 batang serai, diketuk
7 biji cili api(jgn dipotong, biarkn sebiji2 sebgai hiasan,,jika suka)
minyak masak
garam secukupnya
serbuk perasa(jika suka)
sedikit gula(jika suka)
1 keping asam gelugur
air secukupnya

Bhn2 kisar

3 sudu besar ketumbar
2 sudu besar jintan putih
2 sudu besar jintan manis
1 inci halia
1 inci kunyit hidup
1 inci lengkuas
1 biji bawang besar
5 biji bawabg merah
4 ulas bawang putih

Cara Membuatnya

1. Panaskan minyak dan tumiskan bawang besar, kulit kayu manis, bunga lawang, buah pelaga dan serai hingga naik baunya.
2. Masukkan bhn kisar dan tumis lagi hingga garing.
3. Masukkan ayam dan kacau sebati.Tambahkan air Kacau biar rata. dgn api sederhana masukkan cili api dn asam keping, tutup kuali dan biarkan mendidih hingga ayam empuk. jgn lupa kacau sekali sekala supaya tdk hangit
4. Masukkan garam, gula dn serbuk perasa(atau gula melaka)
5. kepekatan mngikut citarasa sndiri

SELAMAT MENCUBA


MEMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

***..selalu jg sy variasikn mskn ni utk mmpelbagaikn rs msakn ayam ungkep ni..boleh jg ditambah sedikit serbuk kari(1 sudu kecil)..kdg2 sy masukkn cili api dlm bhn kisar(5 biji atau ikut suka),,n selalu jg sy tambah sedikit gula melaka utk menggantikan serbuk perasa n gula..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan