Resepi
ikan ikut suka..paling sesuai ikan parang(pacal),tenggiri,par
30 tangkai lada kering..klau nk pekat n pedas boleh tmbh(rendam air panas)*
6 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih(klau nk asam pedas lgi umppp, bwng putih kena lebih)*
1/2 biji bawang besar(nk bgi kuah tu pekat..xde pn x pe)*
1 cm kunyit hidup*
1 cm halia*
1 cm belacan*
asam jawa(kemasamn ikut citars sndiri)
garam secukupnya
serbuk perasa(jika suka)
minyak utk menumis
bendir secukupnya atau (terung, tomato biji, sawi jeruk/lobak jeruk)
cara2
-blend bhn brtanda *
-tumis bhn2 blend dgn minyak secukupnya hngga naik minyak
-masukkan air asam jawa + air secukupnya, masukkan garam n serbuk perasa biarkn mendidih
-setelah mendidih, perlahankn api masukkan ikan n bendir..dgn api prlahan didihkn sekali lgi...(teknik api yg prlahan supaya ikan tdk hancur..)
taraaaa siappp
SELAMAT MENCUBA
6 biji bawang merah*
5 ulas bawang putih(klau nk asam pedas lgi umppp, bwng putih kena lebih)*
1/2 biji bawang besar(nk bgi kuah tu pekat..xde pn x pe)*
1 cm kunyit hidup*
1 cm halia*
1 cm belacan*
asam jawa(kemasamn ikut citars sndiri)
garam secukupnya
serbuk perasa(jika suka)
minyak utk menumis
bendir secukupnya atau (terung, tomato biji, sawi jeruk/lobak jeruk)
cara2
-blend bhn brtanda *
-tumis bhn2 blend dgn minyak secukupnya hngga naik minyak
-masukkan air asam jawa + air secukupnya, masukkan garam n serbuk perasa biarkn mendidih
-setelah mendidih, perlahankn api masukkan ikan n bendir..dgn api prlahan didihkn sekali lgi...(teknik api yg prlahan supaya ikan tdk hancur..)
taraaaa siappp
SELAMAT MENCUBA
MEMASAK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
***klau msk asam pedas ikan sembilang..kena bubuh bhn tambahan..ketumbar biji,jintan manis n jintan putih serta sedikit lada hitam, sangan(goreng tnpa mnyak) n blend...masukkn setelah tumisan lada naik minyak,,..tambah dgn daun kesum..mmg trangkat uuuuu...
***klau msk asam pedas ikan sembilang..kena bubuh bhn tambahan..ketumbar biji,jintan manis n jintan putih serta sedikit lada hitam, sangan(goreng tnpa mnyak) n blend...masukkn setelah tumisan lada naik minyak,,..tambah dgn daun kesum..mmg trangkat uuuuu...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan