Assalamualaikum n slm sejahtera..ayam buttermilk biasanya brwarna putih..tapi kk noly tabah sn, tambah sini..nk bagi pedas, utk mereka yg gemar pedas.trnyata mmg sdp n marbeles..jom terus ke resepinya..
Bhn2
1 ekor ayam (ambil isinya shja)...potong kecil
Serbuk kunyit secukupnya
Garam secukup rs
1 sdt serbuk kari
Sedikit serbuk lada hitam/lada putih
~~gaul semua bhn2 diatas..biarkn seketika
Bhn2 Lain
3 sdb tepung gandum
3 sdb tepung jagung
1@2 biji telur..pukul sedikit
50 gm butter (3 sdb)
1 biji bawang besar..racik halus
3 biji bawang merah..racik halus
3 ulas bawang putih..ketuk n racik halus
10 biji cili api..hiris halus..kepedasan ikut suka
1 biji tomato..potong dadu
1 biji tomato..blend
3 pelepah daun kari
2 sdb serbuk kari
1 sdb serbuk cili
1 tin susu cair
Minyak secukupnya
Air secukupnya
Garam secukup rasa
Cara2
- pijarkn mnyak secukupnya..agk2 tenggelam ayam
- gaul rata kedua2 tepung
- ambil ayam yg siap diperap seketika tadi lalu celupkn dlm telur dn lumurkn atas campuran tepung tadi..goreng hingga kekuningn..hingga ayam habis
- menggunakn kuali brlainn..pijarkn butter..biar hingga cair n berbuih..masukkn bawang putih..biar kekuningn
- kemudian masukkn racikn bawang besar n bwg merah..biar kekuningn..kemudian masukkn daun kari..
- tambahkn serbuk kari n serbuk cili..api biar sntsa perlahan..tambah tomato blend dn kacau.tambah sedikit air jika perlu..setelah terbit mnyak..boleh masukkn tomato yg dipotong dadu n hirisan cili api..kacau sebentar
- tuangkn susu cair n tambah garam secukup rs
- kemudian boleh le masukkn gorengn ayam dn kacau hngga kuah memekat n mngikut citarasa sndiri..
- boleh nk tambah kiub pati ayam, jika suka..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA............
A very interesting post. Will come again for sure. Checkout just once mine one @
BalasPadamhttp://freeprintablecalendar123.com/2016/09/21/october-2017-calendar-landscape-portrait-a4-sheet/