Selasa, 16 September 2014

AYAM PERCIK MADU

Assalamualaikum semua n slm sejahtera pengunjung blog CRN
ayam percik la plk.. versi power.. brmadu la plk ayam percik kali ni... mmg sdp.. klau x percaya try resepi ni.. nyamannnnnn bak kata org Sarawak... jom kita terus ke resepinya...


Bhn2
1 ekor ayam.. belah 4..kelar2kn sikit
2 cawan santan
2 sdb madu lebah
2 sdb sos tiram
gula secukup rasa
garam secukup rasa
mentega secukupnya


Bhn2 Blend
7 tangkai cili kering (kepedasan ikut suka)
2 cm kunyit hidup
2 cm halia muda
3 batang serai
7 biji bawang merah
5 ulas bawang putih
1 helai daun kunyit



Cara
-panaskn 2 sdb mentega.. tuangkn bhn2 kisar ..tumis hngga wangi..
-masukkn garam n gula
-tuangkn santan..sntsa kacau..
-masukkn sos tiram n madu lebah.. reneh ats api hngga kuah terbit mnyak..ketepikn
-dgn mnggunakn kuali non-stick, sederhanakn api..pijarkn 1 sdb mentega..layur ayam dlm kuali..balik2kn hngga ayam agk kekuningn..
-kemudian lumurkn ayam dengan kuah percik tadi, biar rata..
-masukkn ayam dlm ketuhar n bakar dgn suhu 200'c selama 10-15 minit or hngga ayam masak..
 (jika ayam dibakar mnggunakn bara api arang/kayu..mesti balik2kn ayam pd kedua2 permukaan hngga ayam msk)
-ketika mnghidang, bolehlah tuangkn kuah percik atas ayam..
siappppp

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAA........................

2 ulasan: