Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Isnin, 18 Ogos 2014

KARI KEPALA IKAN MERAH

Assalamualaikum n slm sejahtera.. en suami bawak balik kepala ikan merah.. punya le besar kepala ikan tu dgn harga RM 70 seketul..tuan kedai ikan bersedia utk tolong potong2 kepala ikan tu.. tapi suami kk noly x bagi.. nk mkn kepala besar2 gitu.. mcm kt hotel2 5 bintang agknya.kk noly tanya kt en suami nk kari ala mamak or kari melayu.. kari melayu kata dia.. kk noly pun apa lagi msk gn kuali besar n  hidang kt pingan hidang nasi.. haaa tu diaaa kari kepala ikan merah siapp utk tuntunan..terutama tang gigi ikan tu.. fulamakkk mmg lemak berkrim org kata.. jom kita ke resepinya..



Bhn2
kepala ikan merah
4 cawan santan dr 1 biji kelapa
3 sd besar rempah kari ikan
1 sd kecil halba
1 sd kecil biji sawi
sedikit air asam jawa/2 keping asam gelugur
2 pelepah daun kari
garam secukup rasa
sedikit gula/serbuk perasa.. ikut mn suka
rempah 4 sekawan

Bhn Blend
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
1 cm halia

Bhn Hiris
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih



Cara2
-pijarkn minyak, masukkn bhn hirisan (bawang2), halba dan biji sawi.. hngga kekuningn
-masukkn rempah 4 sekawan.. masukkan bhn2 blend dan daun kari.. tumis hngga agk kekuningn
-masukkn serbuk kari (boleh jg dibuat pes trlebih dahulu).. kacau seketika,
-tuangkn santan, garam,gula n asam keping.. bila kuah mendidih.. masukkn kepala ikan.. reneh ats api perlahan.. hngga kepala ikan empuk.. -seimbangkn rs... siapppp

*** boleh jg masukkn sayurn kegemaran masing2.. bendi, tomato, terung n sebagainya..

SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAAAAA
-

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...