Selasa, 26 Ogos 2014

IKAN TONGKOL MASAK KICAP

Assalamualaikum n slm sejahtera.. menu ikan tongkol/aya.. ikan feberet suami kk noly..suami org Kelantan..jadi mau x mau kena msk jg menu ikan tongkol ni.. kk noly plk klau msk kicap lebih suka ikan tenggiri..jadi ni menu en suami le ..okey kita terus ke resepinya..


Bhn2 Utk Merebus Ikan
1 ekor ikan tongkol..potong ikut suka
2 sudu makan garam kasar
4 keping asam keping/gelugur
air secukupnya.. agk2 paras ikn
mnyak utk mengoreng
***rebus bhn2 di atas dgn api sederhana..hngga mendidih
      kemudian..buang air rebusan
      biarkn ikan seketika..biar sejuk n kemudian boleh le digoreng

Bhn2 Lain
1 cawan kecil kicap manis..klau nk kuah lebih boleh tambah
2 sd makan sos tiram
rempah 4 sekawan..bnga cengkih,bnga lawang,buah pelaga,kayu manis
mnyak utk menumis(mnyak lebihn gorengn ikan tadi)
air secukupnya..jika perlu
2 keping asam keping

Bhn2 Hiris
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 biji lada besar merah@hijau/cili api


Cara2
-pijarkn mnyak.. masukkn halia n kunyit hidup yg dihiris tadi
-kemudian masukkn bawang besar n putih.. kacau lagi..hnga agk layu
-masukkn kicap, sos tiram n tambah sedikit air..ikut citarasa sndiri..masukkn asam keping
-setelah kuah mendidih masukkn ikan n lada besar.... reneh ats api hngga kuah mndidih..seimbangkn rs..

siappppp

***sebagai tip ikan tongkol direbus trlebih dulu supaya mnghilangkn bisa2 ikan..ni utk mengurangkn alahn bagi ank2 n sapa2 yg ada alahn.. sekiranya tiada alahn..boleh saja ikan ditambah garam n kunyit serbuk dan digoreng terus seperti biasa..


SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAAA......................

1 ulasan: