Assalamuaalaikum n slm sejahtera semuanya..kuih dr Cik Siti Wan Kembang ..Tepung Bungkus or nk lagi glemer..Kuih Puteri 2 sebilik.. hehe.. kk noly mmg suka mncuba kuih muih dr klntan ni..biasanya kk noly agk mahir mmbuat kuih muih dr Johor..maklum le kk noly brasal dr Muar, Johor..dh kawin n menetap di Kelantan, maka kk noly kena mahirkn jg skill mmbuat kuih muih kelantan ni.. bnyk kuih muih kelantan yg sdp2 n kk noly cuma ejas kemanisannya je..kk noly kurang gemar kuih muih yg manis..okey kita tgk resepinya
Bhn2 Inti
3 cawan kelapa parut (jgn yg tua sgt tau, cari yg agk muda..jgn kelapa muda plk ea)
1/2 ketul gula melaka (3 keping nese)
1/2 cwn gula merah (nk bgi gelap sikit)
gula pasir secukupnya (kemanisan ikut suka)
2 helai daun pandan
2 sdb tepung gandum
1/2 cawan sedikit air
secubit garam
Bhn PembalutIinti
tepung pulut secukupnya
air
Bhn tepung
2 cawan tepung beras
4 cawan santan
garam secukup rasa (biar agk2 lemak ea) jgn trmasin sudah le
daun pisang secukupnya
Cara2
*panaskn periuk kukusan
*layurkn daun pisang ats api n ketepikn
*msk semua bhn inti kecuali tepung gandum.bila agk kering masukkn tepung gandum..kacau2 hngga kering
*biarkn inti kelapa sejuk dulu ea
*gentelkn bulat2 inti kelapa tadi agak2 sebesar guli, besar sikit pun xpe je..ketepikn
*bancuh tepung pulut dgn air..biar jadi doh..sebagai pembalut inti
*amik sedikit doh tepung pulut tadi n leperkn sedikit, isi inti n bungkus inti kelapa tadi, mnjadi bebola..buat hngga habis inti tadi n ketepikn
*bancuh tepung beras, santan n garam..n panaskn atas api..biar naik wap n memekat sedikit..jgn smpai keras tau
*ambil daun pisang..lapikkn 2 helai n ambil 2 sdb tepung tadi n leperkn sedikit dlm daun pisang
*ambil 2 biji bebola inti tadi n letak atas tepung tadi
*ambil 1 sdb tepung lagi n tutup pd inti tadi..jgn sampai tenggelam plk inti tu...hehe
*bungkus daun pisang seperti buat lepat..bungkus hngga habis okey
*kukuskn kuih tadi selama 20 - 30 minit
*bila sejuk boleh disajikn.. nyummy3
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAA..................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan