Jumaat, 17 Mei 2013

CENDAWAN BUSUT MASAK PEDAS

Assalamualaikum n slm sejahtera pengunjung CRN.. yg kk noly hormati..N3 kali ni mskn style Kelantan..Masak Pedas Kulat Pusu,, tu le panggilan di kelantan..Kulat Pusu..klau di luar kelantan dikenali Cendawan Busut...krna cendawan ni tumbuh di busut n bukan sebarang busut ada cendawan ni..busut2 yg trpilih je tau n bermusim..resepi yg paling simple tapi sdpnya...biasanya mskn ni dicampur dgn sayur2n seperti pucuk paku meding, pucuk cekur manis,pucuk cermai n ada yg suka masukkn pucuk daun cili api..menu sampingn yg disajikn ngan menu ni mesti ada  ikan kering n sambal belacn..+ budu le klau kt klntan ni...jom kita tgk resepinya



Bhn2

cendawan busut secukupnya
1 ikat pucuk paku meding or pucuk cekur manis or sayurn lain sprti yg kk noly tulis di ats tu ea
air secukupnya
garam secukup rasa
serbuk perasa jika suka..sapa x mkn boleh digantikn dgn sedikit gula

Bhn Tumbuk (kasar)

4 biji bawang merah
2 ulas bawang putih
1/2 sdt lada hitam (nk lgi power tambah le)



Cara2

*masukkn air dlam periuk + bhn2 tumbuk tadi n didihkn ats api
*bila mndidih masukkn cendawan, garam n serbuk perasa..
*masukkn pucuk paku meding or sayurn yg trtera di atas tadi ea,, pilih mn suka...
*didihkn sekali lagi n seimbangkn rs..siappppp

nyummmmyyyyy best


 SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAAAAAAA...................




Tiada ulasan:

Catat Ulasan