Isnin, 20 Mei 2013

KEK COKLAT MOIST BAKAR


Assalamualaikum n slm sejahtera semua pengunjung yg dikasihi.. N3 yg x jemu2 kk noly msk.. request yg sntsa hngat dr ankanda2 kak noly.. anak ke 2 kk noly hari ni akn trbang ke KL.. balik ke UiTM Puncak Alam utk mnyambung pengajian peringkat degree di sn.. setelah 3 hari brcuti utk mnghadiri Majlis Konvo Dip nya di UiTM Dungun..Majlis brjln selama 2 hari.. jadi sebagai buah tgn dr ibunda trcinta..apa lagi kek feberetnya le.., pagi2 dh mmbaking kek coklat moist..versi bakar le plk..sbb x dan nk mngukusnya.. resepi sama je mcm versi kukus cuma kk noly ejas bhn2nya sikit2.. Jom kita tgk pic n resepinya sekali lagi...



Bhn A

1 cawan gula pasir
1 cwn serbuk koko
1 cawan susu pekat manis
1 cawan susu cair/segar/perisa coklat
3/4 cawan mnyak jagung
2 sdb mentega
1 sdt esen vanila
1 sdt coklat emulco
 *semua bhn di masukkn dlm periuk n panaskn ats api hngga gula hancur.lps tu rehatkn sebentar



Bhn B

1 cawan tepung gandum
1 sdt baking powder
1 sdt bikarbonat soda
*semua bhn di atas diayak brsama


Bhn C
3 biji telur..pukul...hngga kembang..mixer/whisk



Cara2

*campurkn bhn A n bhn B..kacau rata
*masukkn bhn C sedikit2 n gaul rata,,mnggunakn whisk
*tuang adunna dlm loyang yg siap digris mnyak n dialas kertas mnyak
*bakar dgn suhu 150'c - 160'c selama 1 jam or hngga kek msk..
*setelah kek msk, taburkn coklat rice ats kek or boleh jg curahkn coklat masakn yg siap dimask melalui proses double boil n baru le ditabur dgn coklat rice
*panaskn oven trlebih dahulu, dgn suhu 150'c selama 15 minit sebelum mmbaking kek



SLMT MNCUBA N MMSK

MMSK DGN PENUH KSH SYG,BUAT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAAAAA.............

12 ulasan:

  1. semuanya terbaik bu..hihi...

    BalasPadam
    Balasan
    1. tq Ieda sudi tinjau2 blog ibu..selalu2 le terjah kt sini okey.. :*

      Padam
  2. Sedapnya.. akk lau bakar kek ni api oven tu gune api bawah je ke atau api atas bawah? N ade x tips nk elakkn kek hangus bhagian bwhnye... ataupun mmg xkn hangus? Tq

    BalasPadam
    Balasan
    1. kk noly guna api atas bawah dik Fizalihaibrahim..n biasanya kek x akn hangus.. biar rak bakar duk tgh2 oven ye .. ur welkem dear

      Padam
  3. mf yer..nk tyer lah..2sdb mentega tu cmner yer...heheh..bdk bru nk bljar..

    BalasPadam
  4. 2 sudu besar/makan..table spoon ye.. okey amal hamzah terima kasih kerana sudi brtanya..kk noly hargai sgt2.. ^__^

    BalasPadam
  5. Harap2 mnjd buat kek moist...slalu buat xbape moist....

    BalasPadam
  6. assalamualaikum......boleh saya tau sukatan banyak mana 3/4 cawan minyak jagung tu.....tima ksh

    BalasPadam
    Balasan
    1. Mksudnye cmni..1 cwn tu bhg 4 ..so klu 3/4 kurangkn 1/4@ suku...

      Padam
    2. Mksudnye cmni..1 cwn tu bhg 4 ..so klu 3/4 kurangkn 1/4@ suku...

      Padam
  7. Loyang size brp ye.. pukul telur tu smpai pucat ye? Then kaup balik ke

    BalasPadam