Assalamualaikum semuanya.. alhamdulillah en asben bawak balik kepala ikan dr psr..apa lagi msk kari gamaknya..mak aiiii besarnya kepala ikn ni..msk guna kuali le n penuh 1 kuali.. kk noly hidangkn mnggunakn pinggang hidang ..1 family ngadap kepala ikan ni..mmg seronok..dh le besar..isi kt kepala ikan tu pun..boleh thn bnyak...mula2 tu kk noly nk msk style kari mamak..aiii en asben plk kata nk yg melayu punya..brsantan..maka ni le hasilnya kari kepala ikan versi melayu..Jom kita tgk resepinya...
Bhn2
kepala ikan secukupnya..ikut le kpla ikan apa pun..tenggiri, jenahak,merah...ikut suka
4 cawan santan dr 1 biji kelapa
2 biji terung.belah
1 sdt halba
rempah 4 sekawan..bnga lawang,bunga cengkih,buah pelaga,kayu manis
lada besar merah/hijau..ms ni x letak..habis stok
1 keping asam keping
4 sdb serbuk kari ikan..
2 pelepah daun kari
1 biji bawang besar..hiris
garam secukup rasa
serbuk perasa..jika suka..(boleh gantikn dgn 1 cm gula melaka)
mnyak utk menumis
Bhn Blend
5 biji bawang merah
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
Cara2
*pijarkn mnyak..masukkn rempah 4 sekawan, halba n hirisan bawang besar..hngga bawang agk layu
*masukkn bhn2 blend..tumis hngga naik bau..
*perlahankn api..masukkn serbuk kari,,kacau2 n tambah sedikit air..biarkn hngga terbit mnyak
*masukkn daun kari
*masukkan santan,garam n serbuk perasa..biarkn mndidih..sntsa kacau..jgn smpai santan pecah
*masukkn kepala ikan, lada besar n sayur2n kegemarn lainnya..terung/bendi
*masukkn asam keping..renek ats api perlahan..hngga ikan msk..
*seimbangkn rasa..tambah mn yg kurang..biar secukup rasa tau...
*boleh je nk tambah tomato biji..masukkn last sekali..
*siap
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KASIH SYG BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAAA................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan