Blogger Widgets

Cari Resepi di Sini

Rabu, 24 April 2013

ASAM PEDAS KEPALA IKAN JENAHAK

Assalamualaikum n slm sejahtera semuanya.. buat sekian kali.. asam pedas lagi..
N3 yg mnjadi feberet kk noly..maklum le, kk noly berasal dr Johor..jdi menu ni mmg wajib ada dlm sajian kk noly.. buat kuah dia pekat sikit..emmm mmg x toleh kiri kanan.. meletup2 rasanya..jom kita tgk resepinya..



Bhan2

2 ketul kepala ikan jenahak
3 bji terung-potong ikut suka
air asam jawa secukupnya
garam
serbuk perasa jika suka
minyak untuk menumis





Bhan2 blend

1 mangkuk lada kering-rndam air pnas...kepedasn ikut suka
1 bji bawang besar
5 bji bawng merah
6 ulas bawang putih
1 cm halia
1 cm kunyit hidup
1 cm belacn




Cara2
-pijarkan minyak
-tumis bahan blend hingga wangi dan trbit minyak
-masukkan air asam, garam dan srbuk perasa-biarkan mendidih
-perlahankn api..msukkan terung dan kepala ikan
-biarkan hingga mendidih sekali lg..seimbangkan rasa..
-Siap...



SELAMAT MENCUBA DAN MEMASK
MMSK DENGN PNUH KSIH SYG BT YG TRSYG N TRCINTA

DAAAAA.............

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...