kt umh ada simpann pulut hitam.. lm brhajat nk msk bubur pulut hitam.. hari brgnti hari, mnggu brganti mnggu.. emmm x kesampaian lgi bubur pulut hitam kk noly ni.. x semena2 ada seorng rkn fb tag pic pulut hitam kt fb n page kk noly.. maka apa lgi... kk noly pn x buang ms teruskn niat yg lama trgendala tu.. jadi trhasil le bubur pulut hitam versi kk noly.. jom kita tgk pic n resepinya...
Bhn2
1/2 kg pulut hitam
5 cwn santan (dr 1 biji kelapa) 2 pekat 3 cair
gula secukup rasa
1/2 sdt garam
2 helai daun pandan (carik n simpul)
air secukupnya (jika perlu)
Cara2
-cuci pulut hitam n rendam lebih kurang 1 jam or lebih
-rebus pulut tadi hngga empuk
-masukkn santan cair, gula, garam n daun pandan..
-setelah msk.. tgk kepekatn..jika perlu tambah air.. hngga mncapai kepekatan yg kita kehendaki
-dlm periuk lain, panaskn santan pekat + secubit garam.. x mndidih pn xpe (sntsa kacau)..
(klau nk guna santan mentah pn xpe..kelapa diperah mnggunakn air masak..ambil yg pekat je tau + secubit
garam)
-ms mnghidang..senduk bubur dlm mangkuk n tuangkn santan pekat yg tlh dimasak / mentah tadi..
***klau nk campurkn semuanya santan pekat ms memasak bubur tadi pn okey je.. lebih sng kn..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAA.....................
Bubur pulut hitam my favourite.. :)
BalasPadamzanita.. sm le ngan noly.. antara menu feberet ni..
BalasPadam