haiiii pisang emas.. msk dh setandan kt belakang umh kk noly ni... pas tu ada lagi setandan mula ranum..jadinya buat le apa2 yg patut kn.. kk noly pn berangan2 le nk buat apam pisang yg mudah2 je..mlm tadi kk noly pn mulakn proses mengapam.. hari ni kk noly melepat plk.. maybe esok mnjemput kot..nmpknya mnggu ni menu pisang le gamaknya..jgn marahhhh.. try tgk kaler apam pisang kk noly, kekuningn je kalernya x hitam.. maybe pisang yg kk noly gunakn kot, pisang emas, tu yg nmpak keemasannn.. ^___^
Jom le kita tgk pic apam pisang versi kk noly ni.. kita bgi posing sama dia.. try tgk comel x apam tu.. naik gebus.. nasib baik x melempah loyang..klau x...x dpt le kk noly nk tolong..trmangu le jwbnya..... selain tu kita telek2 le resepinya ea... JOMMMMM
Bhn2
2 cwn pisang lenyek (pisang emas,pisang embun,pisang berangan, pisang kapas)
2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sdt soda bicarbonat (x letak pun xpe)
2 biji telur
3/4 cawan gula pasir / gula perang/ campuran kedua2nya (kemanisan ikut suka)
4 sdm minyak jagung or ikut suka
sedikit perasa pisang (x letak pn okey)
secubit garam
Cara2
-panaskn periuk kukusan
-pukul telur + gula + perasa pisang.. mixer / whisk.. hngga kembang
-ayak tepung + soda bicarbonat.. ketepikn
-campurkn pisang lenyek n telur yg dipukul tadi.. gaul rata
-campurkn tepung sedikit demi sedikit.. gaul rata hngga tepung habis n tuang dlm loyang yg siap disapu dgn mnyak..
-kukus adunn selama 45 minit atau hngga apam msk..
-sejukkn n boleh le disajikan...
*** enak jg disajikn brsama2 dgn kelapa parut + secubit garam.. jika suka... x suka pn xpe.. tetap enak...
***kk nolynya apam ni rs2nya mcm trlebih manis sikit.. jdi sapa2 yg x gemar manis boleh kurangkn gula pasir tu ye.. pisang pn dah manis kn..klau guna gula perang boleh je gunakn sukatan 3/4 cawan.. klau gunakn gula pasir sepenuhnya..kena kurangkn sikit kot..
SLMT MNCUBA N MMSK
MMSK DGN PENUH KSH SYG, BUAT YG TRSYG N TRCINTA
DAAAAAAAAAAAAA.........................
Tiada ulasan:
Catat Ulasan